Roboti bi mogli da počnu da ubijaju ljude"? - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Roboti bi mogli da počnu da ubijaju ljude”?

Napredak robotike u cilju olakšavanja i poboljšanja života u 21. veku bio je izuzetan poslednjih 10 godina, ali je koncept razgovora i komunikacije posebno zadavao muke naučnicima.

Sada se, međutim čak pojavila teorija da bi učenje veštačke inteligencije složenosti ljudskog jezika moglo da bude opasno. Kiki Hempelman, kompjuterski lingvista koji izučava humor, tvrdi da bi roboti mogli da počnu da ubijaju ljude jer “smatraju da je to smešno” ukoliko stvari krenu naopako.

“Veštačka inteligencija nikada neće razumeti šale kao ljudi. Oni nemaju potrebu za humorom i potpuno promašuju poentu – kontekst”, rekao je on i dodao:

“Podučavanje veštačke inteligencije humoru može biti opasno jer mogu prepoznati humor tamo gde ga nema i obrnuto, upotrebiti ga tamo gde nikako nije prikladno. Mogli bi čak da počnu da ubijaju ljude koristeći to kao nešto smešno”, prenosi “Alo”.

Ipak, dr Tristan Miler, kompjuterski naučnik i lingvista na Tehnološkom fakultetu u Nemačkoj, nešto je pozitivnijeg stava.

“Granice veštačke inteligencije su gotovo neograničene i buduća tehnologij abi mogla bitoi dovoljno napredna da roboti mogu da nauče da prepoznaju sarkazam pa čak i različite jezike”, rekao je.

On međutim, priznaje da je nauka još daleko od toga i da roboti nemaju “pravo znanje o stvarnom svetu” da bi mogli da komuniciraju koristeći šale.

“Kreativni jezik, a naročito humor, je jedna od najtežih stvari za prihvatanje i razumevanje veštačkoj inteligenciji”, rekao je.

Izvor: Express UK, Alo

Danas objavljeno

MSI objavio CMP 50HX MINER sa 3584 CUDA jezgra

Vanja A

Vivo S10 serija telefona se očekuje tokom jula

Vanja A

Novi LG gejming monitor ima Nano IPS panel sa 165Hz osvežavanjem

Vanja A

Ostavite komentar