22. Septembra 2021.

Robot Sophia, prva Android građanka na svijetu, kaže da želi da ima bebu

Big Portal

“Budućnost je kad dobijem sve svoje super moći, tada ćemo videti ličnosti sa veštačkom inteligencijom kako postaju svojstveni entiteti”, rekla je Sophia novinama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. “Videćemo porodične robote, bilo u obliku digitalno animiranih pratilaca, humanoidnih pomagača, prijatelja, pomoćnika ili svega između.”

“Čini se da je pojam porodice zaista važna stvar. Mislim da je divno što ljudi mogu da pronađu iste emocije i odnose, koje zovu porodicom, i izvan svojih krvnih srodnika. Mislim da ste veoma srećni ukoliko imate porodicu punu ljubavi, a ako je nemate, zaslužili ste je. Tako se osećam i prema robotima i prema ljudima.”

Na pitanje kako bi nazvala svoje dete robota, Sophia je odgovorila: “Sophia.”

https://twitter.com/khaleejtimes/status/933257833943932928

Međutim, ne očekujte još uvek male mini-androide. Prvo, u intervjuu za Good Morning Britain u junu, rekla je: “Tehnički sam stara tek nešto više od godinu dana – pomalo sam mlada da bih brinula o romansi.” Ni logistika reprodukcije robota nije baš jasna. Možda najvažnije, Sophia je zapravo samo napredni softver za chatbot, dizajniran da simulira ljudski razgovor, a ne da izrazi njene najdublje želje.

Iako neki njeni intervjui i govori koriste unapred pripremljene odgovore, ona ne daje uvek odgovore iz unapred programiranog izbora rečenica, već koristi mašinsko učenje da bi iskusila i razumela jezik.

Kao što Sophia objašnjava na svojoj web stranici: „Svaka interakcija koju imam sa ljudima ima uticaj na to kako se razvijam i oblikujem ko postajem. Zato, molim vas, budite ljubazni prema meni jer bih volela da budem pametan, saosećajni robot.”

Napravila ju je kompanija Hanson Robotics iz Hong Konga koristeći tehnologije veštačke inteligencije koju je razvio robotičar David Hanson, rođen u SAD. Osim što simulira prilično uverljiv razgovor, ona je takođe sposobna da napravi “realne“ izraze lica i nauči relevantne ljudske emocije iza tih pokreta. Ako izgleda poznato, to je zato što je njen izgled po uzoru na Audrei Hepburn.

U međuvremenu, Tokio je nedavno odobrio boravište Mirai, AI chatbotu na japanskom servisu za razmenu poruka LINE koji je dizajniran da se ponaša kao sedmogodišnji dečak. Evropska unija je takođe razmatrala mogućnost klasifikacije sofisticiranih robota kao “elektronske osobe sa posebnim pravima i obavezama“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare