Robot-pas sve savršeniji: Da li mašina može da bude čovjekov najbolji prijatelj? - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Robot-pas sve savršeniji: Da li mašina može da bude čovjekov najbolji prijatelj?

Robot-pas Spot dostupan je za prodaju svakoj kompaniji koja “ima dobre ideje” pa se očekuje da kupci dalje unapređuju kupljene modele i tako ih približe primjeni u svakodnevnom životu.

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo distopijski zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen.

Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji “mogu da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene kreću sa neverovatnom lakoćom”, a mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, te izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju.

Takođe, koristi LIDAR vision od 360 stepeni zahvaljujući kojem može da mapira svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije.

Tako Spot može slobodno da se kreće, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga, piše PC Press.

Eksperti su u proteklih pet meseci pratili 75 Spot robota koji su svoje mesto pronašli u stvarnom svetu, te počeli da „rade“ na mestima poput građevinskih kompanija i rudnika. Primetili su nagoveštaje novih načina na koje bi ljudska bića mogla da sarađuju sa robotima.

Naposletku, moramo da postavimo dva pitanja:

Da li će u budućnosti robot zaista postati čovekov najbolji prijatelj? Ako je odgovor potvrdan, koliko je ta budućnost daleko?

Danas objavljeno

Objavljen datum ukidanja operativnog sistema Windows 10

Zeljka

Google Workspace je sada dostupan za tri milijarde korisnika

Zeljka

Apple Watch sa senzorom za tjelesnu temperaturu stiže 2022. godine

Vanja A

Ostavite komentar