Robot od 100.000 domina za 24 sata napravio Super Mario Bros. mural - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Robot od 100.000 domina za 24 sata napravio Super Mario Bros. mural

Robot nazvan Dominator postavio je novi Guinnessov svjetski rekord.


Dominator je za nešto više od 24 sata koristeći 100.000 domina napravio mural Super Mario Bros, prenosi portal Kliks.

Robot je napravio youtuber bivši inžinjer američke svemirske agencija NASA Mark Rober nakon što ga je razvijao pet godina. Roberu su pomagali studenti s Univerziteta Stanford, kao i jedan inžinjer. Oni su programirali više od 14.000 linija koda te robot opremili s komponentama uključujući točkove, a njegova “specijalnost” je brzo slaganje domina.

Dominator je iskoristio svoje mogućnosti te domine slagao deset puta brže nego čovjek. Istovremeno može spustiti 300 domina, a za dva sata je složio više od 9.000 domina.

Iako je Dominator lice projekta, mnogo njegove efikasnosti zavise o odvojenom mehanizmu za sortiranje koji se sastoji od robotske ruke Kuka i gotovo pet kilometara Hot Njheels staze. Niz transportnih traka se koristi za transport domina razvrstanih po bojama, a ruka Kuka ih odlaže na odgovarajuće mjesto. Kada Dominator posjeti stanicu zbog punjenja, donja platforma sklizne i odmah se napuni dominama.

Za kreiranje Super Mario Bros. murala bi sedmočlanom ljudskom timu trebalo sedam dana, a robot je to obavio za nešto više od 24 sata.

24sata.

Danas objavljeno

Šta uraditi u situaciji kada vaš suprug razgovara sa drugom ženom, a vama to smeta?

Vanja A

Zlatni retriver oborio Guinness svjetski rekord za najviše teniskih loptica u ustima

Vanja A

Britney Spears poručila svojoj porodici: Povrijedili ste me i želim pravdu

Vanja A

Ostavite komentar