Robot koji je vukao avione - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Robot koji je vukao avione

Prošlo je tek nešto više od mjesec dana od kada je grupa Boston Dynamics robota uspjela da sopstvenom snagom pomjeri kamion, a već je stigao HyQReal koji je uspio da pomakne avion od tri tone.

Iako iste visine kao SpotMini, HyQReal je čak tri puta teži od njega, te ide 90 centimetara u visinu, i meri čak 130 kilograma. Na masivnost modela uticala je namena za koju je kreiran, budući da je planirano da funkcioniše u teškim uslovima, poput onih koji nastaju prilikom požara i drugih prirodnih katastrofa, pa je težina prilično važna jer utiče na stabilnost robota prilikom obavljanja kompleksnih operacija. Robot je opremljen senzorima koji mu omogućavaju da se dobro snalazi u prostoru, da manipuliše objektima, uklanja prepreke, otvara vrata.

Iako je pomeranje aviona od tri tone prilično impresivno, mogućnost pokretanja više zavisi od sile koja se opire kretanju objekta kada se ovaj kotrlja po nekoj površini, nego od težine aviona. Ipak, koji se god aspekti uzimali u obzir, ova akcija je nedvosmisleni dokaz koji ide u prilog sposobnosti HyQReal robota da učestvuje u komplikovanim operacijama, pa je možda vreme da se odnos prema robotima i veštačkoj inteligenciji promeni, a pre nego u svoje mehaničke i virtuelne ruke budu preuzeli sav teret običnog sveta.

Izvor: Futurism

Danas objavljeno

AUO sprema 27-inčni 300Hz QHD i 32-inčni 8K4K monitor

Vanja A

Moto G60 i G40 Fusion zvanično predstavljeni sa Snapdragon 732G čipom i 120Hz ekranom

Vanja A

Galaxy Z Fold3 sertifikovan sa 4275mAh baterijom, imaće IP otpornost na vodu i prašinu

Vanja A

Ostavite komentar