29. Januara 2022.

Robot je uspješno operirao: Sljedeći korak – test na čovjeku

Big Portal
Riječ je o robotu Smart Tissue Autonomous Robot ili kraće STAR, koji je uspešno obavio laparoskopsku operaciju na četiri svinje te je uspešno povezao dva kraja creva. Ovo je prvi ovakav uspešan zahvat koji je obavio robot.

Istraživači na Univerzitetu Johns Hopkins su rekli da je robot izveo operativni zahvat uglavnom samostalno te da bi ova testiranja mogla dovesti do šire upotrebe robota za operacije ljudi.

Robot je napravio ukupno 86 šavova, sam je radio dve trećine vremena, dok je za ostatak asistirao čovek manuelnim navođenjem mašine.

Provjrom šavova nakon operacije j eutvrđeno da je STAR "postigao značajno bolje rezultate u odnosu na ljude u obavljanju iste procedure".


Ova operacija je korak napred u odnosu na testiranja iz 2016. godine kada je robot izvukao crevo životinje iz tela pre nego što je zašiveno, međutim, ovog puta je robot obavio ušivanje unutar trbuha kroz mali otvor. Ova vrsta operacije je izazvnija jer organi nisu stacionirani nego se ritmično kreću. Najmanji pokret ruke ili pogrešno postavljeni šav mogu dovesti do curenja i potencijalno katastrofalnih posljedica po pacijenta.

Korišteni softver omogućava STAR-u da planira, prilagođava i izvršava hirurški plan u realnom vremenu, baš kao i ljudski hirurg. Ova sposobnost je od posebne važnosti kada se operiše mekano tkivo.

Testiranje je prvi novi korak ka autonomnim robotskim operacijama ljudi, a istraživači planiraju "naučiti" robota da sprovodi veće delove operacija sve dok ne bude mogao potpuno samostalno obaviti ceopostupak, od početka do kraja.

Oni veruju da će za pet godina biti moguće obaviti prve testove na ljudima.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare