Roba vrijedna 70.000 maraka, uhapšen Nedeljko Racković - BIGportal.ba
Hronika Vijesti

Roba vrijedna 70.000 maraka, uhapšen Nedeljko Racković

Stari policijski znalac Nedeljko Racković (44) uhapšen je juče u mjestu Krupac na području Istočne Ilidže nakon što je pretresom njegovog automobila pronađeno skoro 20 kilograma skanka, potvrđeno je za Srpskainfo. Prema prvim informacijama, oduzeto je tačno 19,73 kilograma marihuane čija se vrijednost procjenjuje na između 50 i 70 hiljada…

Stari policijski znalac Nedeljko Racković (44) uhapšen je juče u mjestu Krupac na području Istočne Ilidže nakon što je pretresom njegovog automobila pronađeno skoro 20 kilograma skanka, potvrđeno je za Srpskainfo.

Prema prvim informacijama, oduzeto je tačno 19,73 kilograma marihuane čija se vrijednost procjenjuje na između 50 i 70 hiljada maraka.

Izvor blizak istrazi pojasnio je da ovdje nije bilo riječ o određenoj policijskoj akciji koja je trajala duže vremena, ali da je Racković poznat policiji od ranije i da je riječ o bezbjednosno interesantnoj osobi.

– Ovde nije riječ o akciji u kojoj su policajci duže vremena pratili Rackovića zbog trgovine drogom. Međutim, pošto je on nama interesantna osoba policija je pratila njegova kretanja, kao i drugih osoba sličnog kriminalnog profila – pojasnio je izvor blizak istrazi.

Operativni rad
Prema njegovim riječima, inspektori su na osnovu operativnog rada na terenu došli do informacije da se on kreće prema Istočnom Sarajevu i da bi njegov put mogao biti povezan s kriminalnim radnjama.

– Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo su se zatim organizovali i u mjestu Krupac zaustavili „reno klio“ kojim je upravljao Racković. Nakon toga pretreseno je vozilo i u prtljažniku je pronađeno skoro 20 kilograma droge – istakao je naš izvor.

Sumnja se da je Rackovićev plan bio da drogu preveze na području Kantona Sarajevu, gdje ga je vjerovatno čekao kupac.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo, Branimir Šehovac, izjavio je da je vozilo marke „reno klio“ zaustavljeno i pretreseno po prethodno prikupljenim operativnim informacijama, a na osnovu naredbe Osnovnog suda Sokolac, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Debeo dosje
On je istakao da će uhapšeno lice i oduzeti predmeti uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predati Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

– U posljednje vrijeme intezivno sprovodimo ove aktivnosti i bilježimo dobre rezultate po ovom pitanju, a sve izvršioce predajemo nadležnom tužilaštvu – rekao je Šehovac.
Racković je vlasnik podebljeg policijskog dosjea i do sada je više puta hapšen i osuđivan zbog raznih krivičnih djela.

Na stupcima crne hornike pojavljuje se još od 2010. godine, kada je bio uhapšen u Čajniču zbog prodaje 13,6 kilograma skanka.

Policija je u novembru te godine zaustavila „golf“ kojim je upravljao Vlado Danilović. Pregledom vozila pronađeno je 12 paketa s drogom, a koji su bili sakriveni u tapacirungu na vratima. Tokom istrage utvrđeno je da je on kupio drogu od Rackovića koji je zatim priveden.

Iduće godine dovođen je i u vezu sa policijskoj akcijom „Furija“, koju je provela policija iz Srbije, Crne Gore i BiH. Oni su tada zaplijenili skoro 40 kilograma skanka.

Zbog trgovine drogom on je odslužio i zatvorske kazne

Krijumčarenje migranata
Osim po krijumčarenju narkoticima, Nedeljko Racković je poznat i po krijumčarenju migranata.

Protiv njega Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog sumnje da je u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi omogućio nezakonit boravak trojici migranata u BiH. Riječ je o državljanima Libije koji nisu posjedovali dokumente i nezakonito su ušli u BiH.

Po navodima optužnice, on je prevozio migrante uz prethodno ugovorenu novčanu naknadu za uslugu prevoza, u čemu sa otkrili i uhapsili policajci iz Čajniča.

(Mariana Regoje, Goran Obradović)
SrpskaInfo

Danas objavljeno

Identifikovan i indijski soj virusa korona

M.

Most na Savi u S. Rači biće dug 1.310 metara

M.

Ukrajinska vojska dopremila vojnu tehniku

M.

Ostavite komentar