Rješenje za štucanje – pijenje kroz savijenu slamčicu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Rješenje za štucanje – pijenje kroz savijenu slamčicu

Od zadržavanja daha do toga da vas neko uplaši, postoji bezbroj različitih navodnih lijekova za štucanje. Naučnici sada kažu da imaju bolje rješenje, specijalnu slamčicu za pijenje.

Kada vas zadesi štucanje, odnosno singultus kako glasi medicinski naziv, dijafragma i mišići oko rebara iznenada se stežu. Prateći unos vazduha uzrokuje zatvaranje otvora između glasnih žica i proizvodi karakterističan zvuk.

Narodnih lekova ima koliko hoćete. Zadržavanje vazduha, pijenje malih gutljaja vode, iznenadno plašenje.

Naime, naučnici su smislili nešto malo kontrolisanije. Patentirano pod nazivom “HiccAway”, plastično oruđe u oblika slova “G”. Specijalna slamčica na kraju koja ide u čašu, ima ventil, koji pruža mali otpor tokom uvlačenja.

Ideja iza ovoga jeste da pojačan napor potreban da se usisa tečnost kroz slamčicu aktivira frenični nerv i stezanje dijafragme, a posledično gutanje aktivira pneumogastrični živac.

Pošto su oba nerva odgovorna za štucanje, naučnici su smislili način da ih uposle i spreče nastavak neželjenog fenomena.

“Odmah deluje”, kaže doktor Ali Seifi, profesor saradnik sa Univerziteta u Teksasu.

Kako bi se isprobao uređaj, sprovedeno je istraživanje u kojem je nekoliko meseci učestvovalo 249 volontera.

Rezultati, objavljeni u “Jama Network Open”, pokazali su da je uređaj zaustavio štucanje u 92 odsto slučajeva. Devet od 10 ispitanika reklo je da im se nova “slamčica” više dopada od drugih načina zaustavljanja štucanja.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Zbog čega biste trebali piti čaj od mente

Vanja A

Ove male greške u kuhinji često pravimo svi, a mogu sve da upropaste

Vanja A

Proteinska salata za pet minuta na vašem stolu

Vanja A

Ostavite komentar