Rješenje problema skladištenja zelene energije moglo bi da leži u biologiji - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Rješenje problema skladištenja zelene energije moglo bi da leži u biologiji

Jedan od glavnih nedostataka obnovljivih izvora energije kao što su vjetar i Sunce je što ne postoji efikasan način za skladištenje viška energije.

Kada vetar duva, dešava se da se generiše više nego dovoljno energije kako bi se obezbedila mreža, ali višak ostaje neiskorišćen. Međutim, u danima bez vetra, ostajemo bez struje. Koliko god banalno zvučalo, trenutno tako stoje stvari, a kompanije poput Tesle pokušavaju da razviju rešenja kao što su velike baterije za skladištenje. Sada istraživači sa Univerziteta Stanford rade na alternativi.

Njihova ideja je da koriste mikrobe kako bi pretvorili višak obnovljive energije u metan, koji može da se spali po potrebi. U prirodi, mikroorganizam Methanococcus maripaludis troši vodonik i ugljen-dioksid i ispušta metan. Dakle, istraživači koriste elektrode koje pokrec´u obnovljivi izvori energije kako bi razložili vodu i oslobodili njene atome vodonika. Tim atomima vodonika se hrane mikroorganizmi, koji zatim uzimaju ugljen-dioksid iz vazduha i oslobađaju metan. Gas se ne razlaže u vodi, tako da može da se uskladišti.

U vreme najveće potražnje ili kada obnovljivi izvori ne proizvode energiju, metan može da se spali slično izvorima fosilnih goriva. Možda se čini kao korak unazad: da se obnovljiva energija pretvori u metan, koji oslobađa ugljen dioksid kada izgori, ali ovaj metan se proizvodi uzimanjem ugljen-dioksida iz atmosfere, tako da je proces CO2 neutralan. Jedna značajna prednost u odnosu na sisteme za skladištenje baterija, kao što je Teslin Powerpacks, je da se metan može pretvoriti u električnu energiju koristec´i postojec´u infrastrukturu.

Istraživači još uvek rade na tehnologiji, ali veruju da može da bude isplativa. Američko ministarstvo za energetiku je vec´ finansiralo sredstva, a Nacionalna laboratorija Lawrence Livermore i Southern California Gas pomažu u razvoju efikasnijeg dizajna. Teško je rec´i da li ovo može da reši najveći nedostatak obnovljive energije, problem sa skladištenjem, ali je svakako nov pristup.

Izvor: Engadget/PCPress

Danas objavljeno

NASA predstavila megaraketu za novi put na Mjesec

V.R.

Microsoft opet najavljuje Windows 11

V.R.

Zatvorena najveća prodavnica ukradenih podataka

V.R.

Ostavite komentar