28. Decembra 2022.

Rižina voda je novi trend u njezi kože

Big Portal

Jedan od novih trendova u njezi kože koji ponovo postaje sve popularniji je korištenje rižine vode za njegu kože. Ovaj trend nije ništa novo u svijetu ljepote, jer se koristi hiljadama godina. Rižina voda je ostatak vode koji ostaje nakon pranja ili namakanja riže. Voda od riže imala je oduvijek dosta namjena i ranije se koristila na tijelu.

Iako nema sumnje da riža sadrži obilje nutrijenata i drugih svojstava, bitno je utvrditi da li je rižina voda vrijedna našeg vremena i truda. Pošto je ova voda postala popularna, postoji mnogo opcija između domaće rižine vode i proizvoda od rižine vode koji se prodaju u trgovinama.

Prije nego što kreneš da saznaš više o ovom trendu, bitno je napomenuti da nema mnogo istraživanja o efektima ove vode. Ovaj nedostatak istraživanja znači da je od vitalnog značaja istražiti kako rižina voda može pomoći tvojoj koži i ima li smisla ulagati u ovaj trend njege kože.

rižina voda
Foto: shutterstock

Za one koji žele nadograditi svoju rutinu njege kože kako bi dobili sjajnu i čistu kožu, rižina voda može biti sastojak koji im nedostaje. Dr. Madhuri Agarwal, osnivač Yavana Aesthetics Clinic, kaže za Vogue India: “Rižina voda sadrži škrob koji se često dodaje u vodu za kupanje kako bi smanjio upalu kod stanja kože koja svrbi, kao što je atopijski dermatitis. Takođe se koristi za ublažavanje opekotina od sunca i smanjenje mrlja prema nekim stručnjacima”, i dodaje, “pokazano je da ima antioksidativno djelovanje zahvaljujući elementima ferulinske i fitinske kiseline. Određene studije iz 2018. takođe tvrde da pokazuje potencijal protiv starenja tako što hidratizira kožu i daje joj glatki, porculanski finiš.”

Voda od riže ima dugu istoriju u mnogim kulturama zbog svojih umirujućih svojstava kao moćan sastojak za njegu kože.

Osim što tvojoj koži daje više vlage i zaštite, rižina voda je fleksibilan sastojak i može djelovati na bilo koji tip kože. Voda od riže podjednako može pomoći u hidrataciji kože i uklanjanju viška masnoće na koži sklonoj masnoći. Ova voda se takođe koristila za liječenje tamnih mrlja i hiperpigmentacije. Iako je potrebno više istraživanja da bi se dokazale ove tvrdnje, mnogi su tvrdili da uspješno koriste prokuhanu vodu za kožu kako bi posvijetlili ove dijelove kože.

rižina voda
Foto: yahoo.com

Kako koristiti rižinu vodu na koži?

Mala je razlika između kupovine proizvoda od rižine vode u trgovini i izrade vlastitog proizvoda. Ipak, proizvod za njegu kože poput vode za pranje lica od riže bio bi idealan za tvoju rutinu. Kao sredstvo za umivanje lica, rižina voda može pomoći u čišćenju kože od nečistoća, a istovremeno pomaže u zadržavanju vlage u koži.PROČITAJ

Vitamini i hranjive tvari u rižinoj vodi mogu pomoći da se tvojoj koži doda vitalnost i podmlađivanje, kao i da ti pomognu da smanjiš pojavu finih linija i bora.

Rižina voda se pravi tako što se pirinač pokrije viškom vode i stavi da proključa. Kada skineš vodu sa vatre, pritisni kašikom rižu kako bi u vodu pustila još više hranljivih materija. Procijedi rižu i ostaće ti voda bijele boje. Kada se dobro ohladi spremna je za upotrebu.

Izvor: glam.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare