"Rizik bez presedana" po isporuke gasa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Rizik bez presedana” po isporuke gasa

Evropa se suočava sa “rizikom bez presedana” kada je riječ o isporukama prirodnog gasa ove zime, nakon što je Rusija obustavila veći dio isporuka preko cjevovoda, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku u novom izvještaju.

Evropa bi, zbog toga, mogla da se nađe u situaciji da počne da se nadmeće sa Azijom u nabavkama tečnog prirodnog gasa, kojeg već sada nema dovoljno. Ovaj energent je skuplji i transportuje se brodovima, navodi IEA.

Agencija dodaje u kvartalnom izvještaju da će zemlje EU morati da smanje potrošnju gasa za 13 odsto preko zime u slučaju potpunog prekida isporuka iz Rusije zbog rata u Ukrajini.

Veći dio uštede moraće da ostvare domaćinstva spuštanjem temperature na termostatima za jedan stepen i podešavanjem niže temperature u bojlerima, a uštede će morati da prave i industrija i elektroprivrede, piše u izvještaju.

EU je u petak proglasila obaveznu redukciju potrošnje električne energije za najmanje pet odsto u satima kada je struja najskuplja.

Trenutno u Evropu stiže samo dio ruskog gasa u poređenju sa ranijim količinama, a transport se odvija preko gasovoda u Ukrajini prema Slovačkoj i preko Crnog mora i Turske prema Bugarskoj. Druge dvije rute u Baltičkom moru, prema Njemačkoj i Poljskoj, su zatvorene.

Danas objavljeno

Vojska spremna za napad: Vođa će dati “zeleno svjetlo”?

Vanja A

Rusija predlaže Americi nove datume za sastanak o START-u

Vanja A

Francuski poslanik: Zelenski je opasna osoba

Vanja A

Ostavite komentar