Ritual ubijanja 250 kitova i 35 delfina na Farskim ostrvima - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ritual ubijanja 250 kitova i 35 delfina na Farskim ostrvima

Mračne fotografije pokazuju da je more obojeno u jarko crvenu boju, jer je na Ferskim ostrvima „zaklano“ više od 250 kitova, kao dio “Grindadràp”, godišnje tradicije u regionu.

Kontroverzni ritual, za koji se veruje da postoji već 1.000 godina. Neprofitna organizacija „Sea Shepherd” saopštila je da je početkom nedelje u Hvalbi ubijeno 252 kita i 35 delfina.
Pozivajući se na tradiciju predaka kao “varvarsku praksu”, organizacija je podelila fotografije koje prikazuju lovce u vodi koji ubijaju nesrećne životinje.

U ovom piru učestvovalo je oko 70 čamaca, kao i ljudi koji su životinje ubijali na plaži. Deo mesa može i da se proda, po želji ubice.

Svake godine oko 100.000 kitova pliva u morima u blizini Farskih ostrva, arhipelaga u Severnom Atlantiku između Norveške i Islanda. Iako svi lovci moraju imati dozvolu za lov, ova praksa često nailazi na bunt aktivista za prava životinja, uključujući i Društvo plave planete, koja navodi da su životinje ‘brutalno i okrutno zaklane’.

Neprofitna organizacija za očuvanje životne sredine „Orka” takođe je objavila na Tviteru:
“Prelepoj porodici kitova koji su brutalno ubijeni na danskim Farskim ostrvima, duboko nam je žao … Nastavićemo da se borimo za okončanje ovog ludog krvnog sporta … Molim vas bojkotujte Farska ostrva! ”

Još 2014. godine organizacija „Sea Shepherd” je uspela da zaustavi klanje i spasi „stotine” životinja.

Međutim, napori organizacije pokazali su se kao “mač sa dve oštrice”, jer su pokrenuli donošenje lokalnog zakona kojim je bilo kojim brodovima zabranjeno da uđu u arhipelag.

Izvor. RTS

Danas objavljeno

Korak po korak do džempera; najinteresantniji domaći brendovi koji proizvode vunene stvari

Zeljka

Naomi Kembel objavila emotivnu scenu – zagrljaj preminulog dizajnera sa Je Vestom

Zeljka

Najskuplji grad za život na svijetu: Pariz više nije na prvom mjestu

Zeljka

Ostavite komentar