Rimski lokdaun: Obavezne maske, barovi zatvoreni - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rimski lokdaun: Obavezne maske, barovi zatvoreni

Da svi putevi vode u Rim danas ne bi moglo da se dokaže, jer nema previše ljudi na ulicama večnog grada, a i oni koji se šetaju u obavezi su da sve vreme nose zaštitne maske, javlja izveštač Tanjuga.

Od ponedeljka stanovnici Rima više nisu u crvenoj zoni, već u narandžastoj, a to znači da su mere malo relaksiranije i da su prodavnice, i to ne samo one prehrambene, otvorene.

Barovi i restorani su i dalje zatvoreni, ali postoji mogućnost dostave, kao i da se kupi kafa ili hrana za poneti, slično kao i u Beogradu.

Zabranjeno je kretanje van opštine prebivališta osim iz opravdanih razloga, a u okviru iste opštine dozvoljena je samo jedna kućna poseta u toku dana i to samo za dva lica koja ne pripadaju tom domaćinstvu.

Zatvoreni su bioskopi, pozorišta, muzeji i ne održavaju se kulturne manifestacije.

Sve prozvodne aktivnosti rade, radi javni prevoz, a izričita preporuka je da se radi na daljinu. Škole su otvorene, s tim što u nekim delovima gde je zaraza malo veća lokalne vlasti imaju ovlašćenja da zatvore škole.

Otvorene su škole samo za mlađe razrede, srednje škole i fakulteti rade na daljinu.

Inače, svakog petka se preispituju podaci i ministar zdravlja na osnovu njih donosi odluku u koju zonu prelazi koji region, s tim što region mora da provede u istoj dve nedelje, dakle ne može da se pređe recimo iz crvene u narandžastu zonu posle jedne sedmice.

Zbog rizika od širenja epidemije u vreme uskršnjih praznika cela Italija će 3. 4. i 5. aprila biti u crvenoj zoni, a to znači da je zabranjeno svako kretanje van kuće osim iz opravdanih razloga i uz obaveznu ličnu izjavu, a relaksiranje mera se očekuje već 6. aprila.

Svi trgovinski objekti osim prehrambenih, apoteka, trafika i slično biće zatvoreni.

Maske su u Italiji obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, svuda je obavezna fizička distanca, a već nekoliko meseci je na snazi zabrana kretanja od 22 časa do 5 ujutru.

U Lombardiji, koja je prošle godine bila tema svih svetskih medija, zbog video snimaka koji su kružili, a na kojima se video nedostatak bolničkih kapaciteta, broj zaraženih ponovo raste.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Jak zemljotres uzdrmao istočnu Indoneziju

M.

Počeo Velikogospojinski post

M.

HAPŠENJE U BANJALUCI: Muškarac iz Njemačke pucao iz pištolja u koloni auta

M.

Ostavite komentar