11. Januara 2021.

Rimske njoke – prilog dostojan svečanog ručka!

Big Portal

Sastojci za rimske njoke:

  • 1 l mlijeka,
  • ½ kašičice soli,
  • 250 g griza,
  • 150 g parmezana,
  • 2 žumanjka,
  • 3 kašike maslaca,
  • 1 prstohvat čilija,
  • 2 kašike parmezana za posipanje,

Priprema:https://hrgde.adocean.pl/files/akaroetqhcm/qgjtnispto/xgnhcnmnet/index.html

Sipaj mlijeko u posudu i dodaj so, pa zagrij dok gotovo ne prokuva. Kad se pojave mjehurići, umiješaj griz brzo miješajući oko 20 sekundi, pa smanji vatru i nastavi miješati, dok se ne zgusne i makni s vatre. Dodaj maslac, naribani parmezan i žumanjke brzo miješajući kako se žumanjci ne bi zgrušali.

Prebaci smjesu u pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno je rasporedi i prekrij plastičnom folijom. Ostavi u frižideru oko pola sata, dok se ne stisne. Premaži posudu za pečenje maslacem. Oblikuj kalupima krugove od smjese pa ih složi u posudu za pečenje. Premaži rastopljenim maslacem i pospi čilijem, te parmezanom.

Peci oko 25 minuta u rerni na 200 °C stepeni, pa kratko zapeci na gornjoj rešetki da uhvate boju.

Prijatno!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare