Sastojci za rimske njoke:
- 1 l mlijeka,
- ½ kašičice soli,
- 250 g griza,
- 150 g parmezana,
- 2 žumanjka,
- 3 kašike maslaca,
- 1 prstohvat čilija,
- 2 kašike parmezana za posipanje,
Priprema:https://hrgde.adocean.pl/files/akaroetqhcm/qgjtnispto/xgnhcnmnet/index.html
Sipaj mlijeko u posudu i dodaj so, pa zagrij dok gotovo ne prokuva. Kad se pojave mjehurići, umiješaj griz brzo miješajući oko 20 sekundi, pa smanji vatru i nastavi miješati, dok se ne zgusne i makni s vatre. Dodaj maslac, naribani parmezan i žumanjke brzo miješajući kako se žumanjci ne bi zgrušali.
Prebaci smjesu u pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno je rasporedi i prekrij plastičnom folijom. Ostavi u frižideru oko pola sata, dok se ne stisne. Premaži posudu za pečenje maslacem. Oblikuj kalupima krugove od smjese pa ih složi u posudu za pečenje. Premaži rastopljenim maslacem i pospi čilijem, te parmezanom.
Peci oko 25 minuta u rerni na 200 °C stepeni, pa kratko zapeci na gornjoj rešetki da uhvate boju.
Prijatno!