Rimac i Tesla razvijaće novu generaciju baterija - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Rimac i Tesla razvijaće novu generaciju baterija

Rimac Automobili Mate Rimca i Tesla Ilona Maska među dobitnicima su 2,9 milijardi eura bespovratnih sredstava koje će EU dodijeliti evropskim kompanijama da razviju novu generaciju ekoloških baterija. Tako je EU otvorila put novom industrijskom konzorcijumu.

Evropska komisija objavila je da je odobrila 42 pojedinačna projekta u četiri vertikale. Sve četiri vertikale ključne su za razvoj novog ekosistema za razvoj baterija. Rimac, koji proizvodi baterije za hiperautomobile na struju, po čemu je globalno jedinstven, nalazi se u vertikali baterijskih sistema.

Nije objavljeno koliko će novca dobiti, ali kako piše Jutranji.hr taj podatak biće objavljen u narednom periodu, jer EU mora da objavljuje iznose državne pomoći preduzetnicima. U vertikali sa Rimcem su još i Tesla, zatim BMW kao i austrijska softver kompanija AVL.

Tri preostale vertikale su one sa naprednim materijalima, zatim baterijskih ćelija i vertikala za reciklažu i održivo poslovanje. Preciznije, u vertikali naprednih materijala je i austrijska VARTA, u vertikali baterijskih ćelija BMW i Tesla, a u onoj za reciklažu Tesla i češki ZTS VaV. Većina drugih kompanija u sve četiri vertikale su ili startap ili industrijski specifične kompanije koje su poslednjih godina radile na razvoju naprednih tehnologija.

Potpredsjednica Evropske komisije za tržišni razvoj, Margrethe Vestager, kaže da je ovakav način potpore razvoju nove industrije neophodan, jer ni jedna članica Unije pojedinačno ne bi mogla da napravi isti učinak samostalno. Dodaje da je EK zato pomogla inicijativu država članica.

“Današnji projekat primjer je kako politika tržišne utakmice djeluje uporedo sa inovacijama i konkurentnošću, kako se omogućavaju revolucionarne inovacije, istovremeno osiguravajući da se ograničeni javni resursi koriste za podsticaj privatnim ulaganjima i da omogućuju da se smanji narušavanje konkurencije”, kaže Vestager.

Zahvaljujući fokusu na sljedeću generaciju baterija, ovaj panevropski projekat doprinijeće velikom napretku na tržištu baterija.

Izvor: Bankar

Danas objavljeno

Da li treba koristiti ulje predviđeno za motore s velikom pređenom kilometražom?

D V

Daimler ukinuo skraćeno radno vrijeme i isplatio bonuse

D V

I Huawei ulazi u automobilski biznis?

D V

Ostavite komentar