Rim zabranio sjedenje na stepenicama, skakanje u fontane, šetanje bez majica... - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Rim zabranio sjedenje na stepenicama, skakanje u fontane, šetanje bez majica…

TURISTI u Rimu su se iznenadili kad su ih policajci juče počeli tjerati sa famoznih Španskih stepenica koje ukrašavaju “vječni grad” od 18. vijeka. Ovih 136 stepenica koje vode do Crkve Trinità dei Monti zaštitio je Unesco kao svjetsku baštinu i već dugo je omiljeno odmaralište umornih turista koji u obilasku…

TURISTI u Rimu su se iznenadili kad su ih policajci juče počeli tjerati sa famoznih Španskih stepenica koje ukrašavaju “vječni grad” od 18. vijeka. Ovih 136 stepenica koje vode do Crkve Trinità dei Monti zaštitio je Unesco kao svjetsku baštinu i već dugo je omiljeno odmaralište umornih turista koji u obilasku grada vole sjesti na njih, a posebno su privlačne u vrijeme zalaska sunca. Izgradio ih je arhitekt Francesco de Sanctis između 1723. i 1726., a svjetski slavni talijanski luksuzni brand Bulgari finansirao je 2016. godine njihovu obnovu koja je koštala 1,5 miliona evra.

Policijska akcija rastjerivanja turista koji sjede na stepenicama plod je odluke rimskih vlasti koje su u junu donijele niz novih pravila, uključujući zabranu “neurednog jedenja” pored spomenika, šetnje golih prsa i skakanja u fontane. Između ostalog, turistima je sada zabranjeno po slavnim stepenicama vući kofere i torbe s točkićima, kao i kolica.

Samo ako sjednete na jednu od stepenica, mogli biste platiti 250 evra kazne, a 400 evra je kazna ako ih zaprljate ili oštetite. 

“Odredba u fašističkom stilu”

“Lijepo je zaštititi spomenik i naravno da ne biste trebali jesti na stepenicama, ali zabraniti sjesti je zaista pretjerano. Čini mi se da je to odredba u fašističkom stilu, koju će lokalna uprava biti prisiljena preispitati”, komentarisao je bivši zamjenik ministra kulture Vittorio Sgarbi.

“Složili smo se da ljudi ne bi trebali kampovati i jesti na spomeničkim stepenicama, jer ostavljaju smeće. Ali kriminalizovati ljude zato što su sjeli, posebno ako su stariji, malo je pretjerano”, kazao je Tommaso Tanzilli, direktor rimske filijale udruženja talijanskih hotelijera, kako prenosi Guardian.

Slične mjere su na snazi u Veneciji, gdje vlasti patroliraju oko Trga svetog Marka i drugih spomenika. U julu je tako dvoje njemačkih turista platilo 950 evra kazne i još su dobili progon iz grada jer su si kuvali kafu na kamperskom plameniku dok su sjedili na stepenicama mosta Rialto. To je još malo u poređenju s 6.000 evra, koliko je platila slavna njemačka manekenka Heidi Klum kad je s novopečenim suprugom dva dana nakon vjenčanja na talijanskom otoku Capri zaplivala u tamošnjoj Plavoj pećini.

Na plaži ne smijete raditi kulu od pijeska

Sve je više pravila o kojima turisti širom Italije moraju voditi brigu. Osim što ne smiju “neuredno” jesti ili “kamovati” na trgovima ili stepenicama spomenika, ne smiju ni ustima dodirivati slivnike iz kojih teče voda u fontanama. U javnom prevozu ne smije se pjevati u pijanom stanju, a u Veneciji ne smijete umakati nožne prste u kanale, kao ni hraniti golubove. Na plaži u Eraclei, blizu Venecije, ne smijete praviti kule od pijeska, a na Capriju ne smijete nositi bučne cipele. Pritom se ne misli na klompe, one su zabranjene još 1960. godine.

Danas objavljeno

Mračne strane bijele čokolade

V.R.

Britanac pati od rijetkog sindroma koji hranu pretvara u alkohol: Jednom se napio od čipsa

V.R.

“Boli me uvo” autfit Hejli Biber je najjača kombinacija ikad

V.R.

Ostavite komentar