Rim: Srbi i Italijani su žrtve NATO bombi - BIGportal.ba
Region Vijesti

Rim: Srbi i Italijani su žrtve NATO bombi

U Italiji održan skup posvećen posledicama korišćenja osiromašenog uranijuma, na kojem je učestvovala i srpska delegacija.

S tog skupa je poručeno da je vreme da se čuje istina i da NATO nikada više ne bi smeo da koristi osiromašeni uranijum.

“Tražimo od Evrope da pomogne pogođenima posledicama NATO bombardovanja, da u evropskim sedištima razmotre svu dokumentaciju i donesu odluku kako pomoći oštećenima i obolelima. Jer trpe i Italijani i Srbi”, rekao je Domeniko Ledero iz italijanske Vojne opservatorije.

On je poručio i da je čas da se čuje istina i priznaju žrtve, da se prekine tišina, prenose “Novosti”.

Srpsku delegaciju predvodio je predsednik Komisije Skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje gradjana naše zemlje Darko Laketić. On je izneo podatke o bombardovanju i količini bačenih projektila osiromašenog uranijuma i do sada sakupljene dokaze da je uticaj radioaktivnih i otrovnih materija više nego evidentan, na primerima istraživanja u više sela, kao i istraživanju o rodenima posle 1999. godine.

Laketić je naglasio da Komisija Skupštine Srbije sakuplja dokumentaciju upravo sledeći metodologiju iz Izveštaja italijanske Komisije, prikuplja se medicinska dokumentacija iz bolnica, medicinskih centara, a urađena je medicinsko-naučna studija, gde je analizirano zdravstveno stanje dece i učestalost malignih oboljenja svake generacije na grupi dece od pet do devet godina.

Govornici iz Italije podsetili su i na stravični zdravstveni bilans italijanskih vojnika koji su učestvovali u mirovnim misijama na terenima bombardovanim NATO projektilima sa osiromašenim uranijumom – 373 preminula i više od 7.500 obolelih.

Podsetili su i da su oboleli i porodice preminulih dobili na stotine presuda.

Naučni skup “Žrtve osiromašenog uranijuma – godina posle četvrte Parlamentarne komisije za istragu, sadašnjost i buducnost”, održan je u Rimu a organizovali su ga italijansko udruženje “Žrtve osiromašenog uranijuma” i “Vojna opservatorije u Odeljenju italijanske Odbrane”.

Raspravi su prisustvoali i Srdjan Aleksič, advokat iz Niša, organizator prve Medjunarodne konferencije o posledicama bombardovanja u Srbiji, kao i predstavnici Saveza Srba Italije iz više gradova.

Danas objavljeno

Temperatura danas i do 39 stepeni, na snazi upozorenje

M.

Vlasti SAD blokirale 30 veb sajtova

M.

“Nismo to od njih očekivali. To je akt nacizma”

M.

Ostavite komentar