Rim: Majke daju otkaz ako bude onlajn nastava - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rim: Majke daju otkaz ako bude onlajn nastava

Ukoliko u novoj školskoj godini nastava bude onlajn, jedna trećina italijanskih majki je spremna ostaviti posao, a čak 65 odsto je izjavilo da onlajn nastava nije kompatibilna sa zaposlenošću žene.

Ovo su podaci istraživanja koje je provela prof. Univerziteta “Bikoka” (Bicoča) iz Milana, Džulija Pastori, anketirajući 7 hiljada porodica.

Podaci pokazuju, prema tumačenju istraživača, da je italijanska porodica tradicionalna i da većina veruje “da je posao žene/majke da se bave decom”, a čak 95 odsto anketiranih je reklo da su u vreme pandemije i onlajn nastave upravo majke radile onlajn svoj posao i pomagale deci.

Za vreme karantina, majke su dnevno posvećivale deci u proseku 4 sata, praktično su radile dva posla paralelno, svoj i onaj vaspitača, ističe autor istraživanja prof. Pastori.

“Ružna, neefikasna , demotivirajuća, nepodnošljiva, neugodna” ovim atributima anketirane majke su opisivale onlajn nastavu za svoju decu đake.

Neke anketirane majke su rekle da rad od kuće i onlajn nastava briše razliku između privatnog i profesionalnog i da ne postoji radno vreme, a neke su izjavile da su imale problema da“drže na okupu celu porodicu” ali sve “poput apela za pomoć tvrde da onlajn nastava ne može biti jedina mogućnost”, istice autor istraživanja.

Roditelji, pre svega majke, su zabrinute i kako će se odvijati naredna školska godina, da li će se u školama moći postovati distanca i primenjivati neophodne mere higijene, ali i da li su školski prostori na odgovarajucem nivou.

Prof. Pastori podseća da su strani studenti koji su došli da studiraju u Italiji, u predhodnom istraživanju, rekli kako su “šokirani da jedna zemlja lepa kao Italija,ima tako ružne, male, dosadne i prljave škole”.

Nakon karantina, a pred mogućnošću novog talasa zaraze treba imati u vidu činjenicu da su deca vanredno staanje i onlajn nastavu doživela loše, da su pokazivali slabu koncentraciju, dosadu i melanholiju, te da su i u tim situacijama u pomoć priskakale majke koje su glumile improvizovane psihologe i pedagoge”, upozorava profesor Džulija Pastori.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Kraljica Elizabeta noć provela u bolnici

M.

Erdogan zaprijetio proterivanjem ambasadora

M.

Na Jamajci uhapšen osumnjičen za ubistvo predsjednika Haitija

M.

Ostavite komentar