7. Aprila 2022.

RIK: Ponavlja se glasanje na 55 biračkih mjesta

Big Portal

Glasanje će biti ponovljeno na predsjedničkim izborima na 21. glasačkom mjestu, dok će glasanje za narodne poslanike biti ponovljeno na 43 biračka mjesta, odlučeno je večeras na dvije odvojene sjednice RIK-a.

Postoje mjesta gdje će se ponovljeno glasanje poklopiti i za predsjednika i za parlament.

Takvo je na primjer biračko mjesto 11 u opštini Aranđelovac, u opštini Vlasotince glasačko mjesto pod brojem 27, Kraljevo pod brojem 81 ili Trstenik pod brojem 34.

Izbori za predsjednika se ponavljaju na 12 mjesta gdje su nadležne komisije konstatovale da se rezultati glasanja održanog 3. aprila ne mogu utvrditi.

To su po jedno glasačko mjesto u Apatinu, Aranđelovcu, Vlasotincu, Preševu i Zaječaru, po dva u Valjevu i Kraljevu i tri u Nišu.

Ponavlja se glasanje na izborima za predsjednika i u drugoj grupi na mjestima gdje je rješenjem nadlažnih poništeno glasanje, a to su: jedno u Babušnici, jedno u Barajevu, jedno u Valjevu, jedno u Vlasotincu, jedno u Majdanpeku, jedno u Požarevcu, jedno u Petrovcu na Mlavi i dva u Trsteniku.

Predsjednik RIK Vladimir Dimitrijević precizirao je da i kada je riječ o ponavljanju izbora za narodne poslanike, postoje dvije grupe rješenja – prvo se odnosi na 30 biračkih mjesta gdje će biti ponovljeno glasanje jer je konstatovano da se rezulati ne mogu utvrditi, a drugo na 13 mjesta gdje je ponišeno glasanje.

Dimitrijević je rekao da se u prvoj grupu glasanje ponavlja u Beogradu na dva biračka mjesta, u Barajevu i na opštini Palilula, na pet u Valjevu, na po tri u Negotinu i Trsteniku, po jednom u Aradnjelovcu, Babušnici, Velikoj Plani, Golupcu, Kosjeriću, Crnoj Travi, Kragujevcu, Kraljevu, Majdaneku, Pančevu, Petrovcu na Mlavi, Preševu, Prijepolju, Sokobanji, Svrljigu i na dva u Vlasotnicu.

Glasanje će takođe biti ponovljeno 16. aprila i na biračkim mjestima na kojima je rješenjima nadležnih lokalnih izbornih komisija poništeno glasanje, a među tih 13 mjesta tri su u Valjevu, dva u Trsteniku, po jedno je u Babušnici, Barajevu, Zvezdari, Velikoj Plani, Vlasotincu, Lapovu, Petrovcu na Mlavi, Požarevcu.

Kako se čulo na sjednicama RIK-a, za ponavljanje glasanja razlozi su između ostalih ti da na na nekim biračkim mjestima nije bilo zapsinika o radu biračkog odobra ili da ga nisu potpisala najmanje tri člana odbora, da postoje grube računske greške, na nekim mjestima nije bilo kontrolnog lista ili nije adekvatno potpisan, a desilo se da na jednom mjestu niko nije potpisao zapisnik, što je prema riječima Dimitrijevića na nivou statističke greške.

RIK je usvojila rješenje o ispravljanju zapisnika o radu biračkog odbora na sporovođenju glasanja za izbor narodnih poslanika na biračkom mjestu broj sedam u Ambasadi Srbije u Sarajevu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare