22. Augusta 2022.

Riješena misterija pesme koja “ubija” računare

Big Portal

Ono je došlo iz odeljenja podrške za Windows XP, gde su saznali da je jedan veliki proizvođač računara otkrio kako puštanje tačno određene muzičke kompozicije na računaru dovodi do pada sistema.

Odlučili su da istraže čitavu situaciju, pa su zatim otkrili i da puštanje te pesme na jednom laptopu dovodi do pada sistema na susednom laptopu, iako pesma nije puštena na njemu.

Sve to je navelo istraživače na zaključak – pesma “Rhythm Nation” pevačice Dženet Džekson, objavljena 1989. godine, sadrži određene prirodne rezonantne frekvencije koje se podudaraju s onima u hard diskovima koji rade na 5.400 obrtaja u minutu. To, kao posledicu, ima poremećaj u radu diska, a samim tim i pad sistema.

Kasnije je proizvođač otklonio ovaj problem ugradnjom posebnog audio filtera koji uklanja problematične frekvencije prilikom reprodukcije, a za taj zanimljivi slučaj se saznaje tek sada, iako se dogodio oko 2005. godine. Danas ovaj propust ima i svoju zvaničnu oznaku (CVE-2022-38392).

Čen kaže da se nada da je ovaj audio filter sve ovo vreme ostao aktivan i da ga proizvođači nisu u međuvremenu uklonili.

Uostalom, šta vas košta da provjerite?

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare