30. Jula 2020.

Riješena misterija “Dajmond princesa”: Jedan čovjek zarazio 700 putnika

Big Portal

Taj brod je postao idealan predmet za proučavanje i bogat je lekcijama za svjetsku naučnu zajednicu.

U studiji objavljenoj u američkom časopisu PNAS, tim japanskog Instituta za infektivne bolesti prenosi da imaju sekvencu genoma virusa uzetog od 148 putnika i članova posade tog broda, koje su japanske vlasti stavile u karantin od 14 dana 3. februara u luci Jokohama, pošto je jedan 80godišnji putnik, koji je prethodno izašao s broda u Hongkongu, 1. februara testiran pozitivno na virus.

Sagu o karantinu više od 3.600 putnika i članova posade pratio je cijeli svijet, a Japan je kritikovan što nije pustio da se brod evakuiše, dok su zemlje kao što su SAD vagale rizike vraćanja svojih državljana kući.

Naime, među naučnicima se dugo vodila rasprava da li je uvođenje karantina bilo korisno ili je brod poslužio kao inkubator za virus korona.

“Očigledno je da karantin nije funkcionisao, pa je brod pretvoren u izvor zaraze”, ocijenila je dr Natali Mekdermot, specijalista epidemiolog s londonskog Kraljevskog koledža. Ona je posebno naglasila da tačan mehanizam širenja virusa nije ustanovljen.

Na kraju je oko 700 od 3.711 ljudi na brodu zaraženo virusom korona, od kojih je sedam umrlo.

Studija podataka dobijenih s tog zatvorenog prostora zaraze dovela je do prvih procjena smrtnosti od virusa korona (1,2 odsto) i odnosa asimptomatičnih osoba (18 odsto). Najmanje tridesetak studija koje su razmatrale stanje na tom brodu obavljeno je od februara, prema sajtu kovid19.com.

Nova genetska analiza materijala s broda pokazuje da svi tamo nađeni virusi dijele istu mutaciju, što ukazuje da širenje SARSCoV2 na brodu “Dajmond princes” potiče od samo jednog unosa, prije početka karantina, zaključuju japanski naučnici.

Zaraza se vjerovatno raširila prilikom velikih skupova putnika u zajedničkim prostorijama, gdje su igrali, pjevali, kupovali i prisustvovali predstavama.

Nekoliko putnika je uporedilo brod s “plovećim zatvorom” iako im je, kako kažu, bilo dozvoljeno da se prošetaju palubom pod uslovom da nose zaštitnu masku i da ne stupaju u interakciju sa drugim putnicima.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare