Rijeke lave ponovo teku u Atlantski okean: Stanovništvo La Palme nije ugroženo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rijeke lave ponovo teku u Atlantski okean: Stanovništvo La Palme nije ugroženo

Nove bujice usijane lave slile su se jutros u Atlantski okean kod španskog ostrva La Palma, šaljući oblake bijelog dima u visine i proširujući platformu vulkanskih stijena stvorenu tokom ranijih erupcija.

Potok rastopljenih stijena iz vulkana Kumbre Vijeha, koji je proradio sredinom septembra, stigao je do vode u blizini popularnog mjesta za surfovanje na plaži Los Gires nešto prije dva sata poslije ponoći, prema saopštenju španskog ministarstva saobraćaja.

Na video snimku koji je postavio španski institut za geologiju i rudarstvo prikazane su rijeke rastopljenih stijena koje klize u more i velike stene koje se kotrljaju niz liticu, prenosi Rojters.

Za razliku od prije nešto više od mjesec dana, kada je lava prvi put stigla do okeana, vlasti su sada saopštile da nema potrebe da stanovnici ostanu u zatvorenom prostoru.

– Nova zatvaranja nisu neophodna jer je stanovništvo daleko od tačke kontakta sa morem – izjavio je portparol hitne službe za Rojters.

Malo ljudi živi u pogođenom području, a tu su uglavnom plantaže banana.

Savjet La Palme je saopštio u utorak da se seizmička aktivnost oko mjesta erupcije, kao i emisije toksičnog sumpordioksida, smanjuju i da je kvalitet vazduha i dalje dobar na većem dijelu ostrva.

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar