Rijedak i jeziv snimak poslednje KOLONIJE GUBAVACA - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Rijedak i jeziv snimak poslednje KOLONIJE GUBAVACA

Sada vrvi od turista, ali pre manje od 50 godina niko nije želeo da kroči na ovo živopisno ostrvo.

Ostrvo Spinalonga je na dobrom putu da postane turistička atrakcija – ali posetioci ga ne posećuju zbog njegovih šljunkovitih plaža i kristalno čiste vode – oni tamo idu da istraže mračnu istoriju ostrva. Pre manje od 50 godina, Spinalonga je bilo mesto na koje je Grčka slala ljude sa gubom da umru – jedna od poslednjih preživelih kolonija u Evropi te vrste.

Guba – “odbojna” i “nečista”

Pre nego što su antibiotici počeli da uklanjaju pretnju od gube četrdesetih godina prošlog veka, u celom svetu se strahovalo od njenog širenja. Guba, inače poznata kao Hansenova bolest, u Bibliji je opisana kao „odbojna“ i „nečista“. Bila je stigmatizovana i dovela je do uspostavljanja kolonija širom sveta za one koji pate.

U početku su stanovnici imali odlične uslove, ali se sve vrlo brzo promenilo i “gubavci” su ostali zaboravljeni na ostrvu.

Dugo se bojalo da je bolest vrlo zarazna, a simptomi su joj čirevi na koži i oštećenje nerva. U težim slučajevima, udovi obolelih postali su unakaženi i deformisani.Poslednji stanovnikSveštenik je napustio Spinalongu 1962. godine i time ostao upamćen kao poslednji stanovnik ostrva. Preživeli sa ostrva su nastavili da se okupljaju jednom godišnje na ostrvu u znak sećanja na svoje zatočeništvo. Neki od njih su i danas živi.

Da bi se osiguralo da ljudi sa Hansenovom bolešću ne zaraze zdravu populaciju, uklonjeni su iz svojih domova i poslati u kolonije u karantin, daleko od svojih porodica i prijatelja.

Spinalonga je bila jedna od tih kolonija. Neposredno nakon što im je dijagnostifikovana guba, žrtvama bolesti oduzeta je imovina, finansije i izbrisan identitet.

Na obližnjem ostrvu Plaka živeo je jedan lekar koji bi se provozao brodom ako bi neko od stanovnika bio pogođen drugom bolešću. Nikada ih zapravo nije lečio od gube.

Otvorena kao kolonija gubavaca 1903. godine, Spinalonga je korišćena kao mesto izgnanstva do 1957. Sveštenik je boravio na ostrvu do 1962. godine da bi održavao versku tradiciju Grčke pravoslavne crkve.

Danteova kapija

Selo je imalo dva ulaza, jedan za zdrave ljude a i jedan za ljude sa gubom. Ulaz za ljude sa gubom dobio je nadimak Danteova kapija, referenca na Pakao, jer žrtve nisu imale predstavu šta će im se dogoditi na drugoj strani. Međutim, nakon što su prošli jeziv tunel, oboljeli su dobili hranu, vodu i medicinsku pomoć. Uprkos tome, standardi na ostrvu su na kraju pali i tek kada je britanski stručnjak posetio ostrvo, grčka vlada ga je zvanično zatvorila.

Pogledajte jedan redak snimak iz 1935. godine koji je uhvatio tadašnje stanovnike i dao nam uvid u to kako su živeli stanovnici na ostrvu.

Stručnjak je sastavio izveštaj, omalovažavajući ostrvskog lekara i vladu zbog toga što nisu obezbedili odgovarajući medicinski tretman i smeštaj za žrtve. Grčka vlada, znajući da se nisu pravilno pobrinuli za ljude, spalila je sve njihove dosijee sa ostrva. Stvarno stanje je otkriveno tek kada je Epaminondas Remoundakis, preživeli gubavac sa Spinalonge, napisao knjigu koja je otkrila pravu, tragičnu prirodu ostrva. Knjigu, prevedenu kao Život i smrt kretskog gubavca, napisao je  etnolog Mauris Born.

Danas objavljeno

Kevin Spejsi ide na sud zbog optužbe za zlostavljanje

Vanja A

R’Boni Gabriel prva Filipinka s titulom mis Amerike u posljednjih 60 godina

Vanja A

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

Ostavite komentar