Riječi i jezik konačno dobili svoj muzej u Vašingtonu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Riječi i jezik konačno dobili svoj muzej u Vašingtonu

Snazi riječi i jezika, bilo u javnom obraćanju ili ličnom opisivanju sebe samih, posvećen je novi muzej koji se pod imenom “Planet Word” otvorio u Vašingtonu.

Interaktivni eksponati podstiču posetioce da se okušaju u čitanju poznatih govora pomoću telepromptera ili da pevaju legendarne pesme u karaoke stilu kako bi osetili zbog čega reči odzvanjaju u ljudima.

Zid reči visok 6,7 metara takođe pripoveda priču o engleskom jeziku, dok u drugoj sobi posetioci svih starosnih dobi putem video serija mogu naučiti druge jezike i ono što ih čini jedinstvenima.

Otvaranje muzeja kasni mesecima, nakon što je odloženo u proleće zbog krize koronavirusa. Ulaz je besplatan, iako se posetioci mole da rezervišu termine u sklopu zdravstvenih pravila.

Misija Planeta Word, koji je osnovala filantropkinja An Fridman, “jeste obnoviti i podstaknuti ljubav prema reči, jeziku i čitanju kao temelju jake moderne demokratije”, navodi se u izjavi.

Muzej je smešten u istorijskoj školi Franklin, gde je američki pronalazač Alexander Graham Bell izvršio svoj prvi uspešni bežični prenos glasa pomoću “fotofona”.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Napoleonov mač na aukciji

Vanja A

Kultura ispijanja čaja u Kini datira još od prije 2.400 godina

Vanja A

ĐENKA JE STVARNO POSTOJAO! Evo po kome je stvoren lik

Zeljka

Ostavite komentar