Rijanine riječi Trampu poslije tragedije u Americi su so na otvorenu ranu - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Rijanine riječi Trampu poslije tragedije u Americi su so na otvorenu ranu

Sjedinjene Američke Države protekle nedjelje je zadesio niz tragedija usljed kojih je cijela nacija u žalosti. U Teksasu, Ohaju, Misisipiju i Kaliforniji dogodile su se masovne pucnjave. Život je izgubilo 30 osoba, a više desetina je ranjeno. Dva zločina su već okarakterisana kao domaći terorizam, odnosno zločin iz mržnje. Sa…

Sjedinjene Američke Države protekle nedjelje je zadesio niz tragedija usljed kojih je cijela nacija u žalosti. U Teksasu, Ohaju, Misisipiju i Kaliforniji dogodile su se masovne pucnjave. Život je izgubilo 30 osoba, a više desetina je ranjeno.

Dva zločina su već okarakterisana kao domaći terorizam, odnosno zločin iz mržnje. Sa sve više rastućim rasizmom bijelaca u Americi, mnoge slavne ličnosti su optužile Donalda Trampa za odsustvo reakcija, podršku njegovim biračima koji su zatrovani mržnjom, kao i za problematiku legalizacije oružja. Jedna od njih bila je i Rijana.

U tržnom centru u teksaškom gradu El Pasu, koji inače važi za jedan od najsigurnijih gradova Amerike, posjetioci su subotnje jutro provodili u kupovini pribora za predstojeći početak školske godine i namirnice za ručak kada se desila masovna pucnjava. Ubijeno je 20 osoba, a povrijeđeno 26. Policija je uhapsila 21-ogodišnjeg bijelog mladića, koji je na svojim društvenim mrežama prethodno objavio tekst o svojim rasističkim i suprematističkim stavovima.

Ožalošćeni bližnji u El Pasu

Samo 13 sati nakon El Pasa, u Dejtonu je napadač usmrtio devetoro ljudi (među kojima je bila i njegova sestra), a preko 27 je ostalo povrijeđeno. Policija je ubila napadača. Tragedija je obavila i treći po redu najveći grad u Misisipiju, Sautaven, kada je radnik Volmarta upucao dvojicu kolega i ranio jednog policajca.

Prvi u nizu ovih događaja bio je Gilroy garlic festival hrane u sjevernoj Kaliforniji. Prethodnog ponedjeljka bio je posljednji dan festivala, kada je 19-ogodišnjak u vojničkoj opremi počeo da puca, usmrtivši 6-ogodišnju i 13-ogodišnju djevojčicu kao i 25-ogodišnjeg dečka. Zločinac je umro od povrede glave koje je sam sebi nanio.

Screenshot snimka na kom posjetioci festivala u Kaliforniji bježe od pucnjave 

Svijet je ostao u šoku, a pjevačica Rihanna je na Twitteru iskazala riječi žalosti, ali i odgovorila na Trumpov twitt o ubistvima.

– Donalde, napisao si riječ “terorizam” pogrešno! Tvoja zemlja je imala dva teroristička napada u samo nekoliko sati, u kojima je poginulo 30 ljudi. Ovo se dogodilo samo par dana nakon terorističkog napada u Kaliforniji. U toj saveznoj državi, teroristi mogu slobodno da kupe Kalašnjikove u Vegasu i voze se satima do festivala hrane, a onda i ubiju 6 osoba, uključujući jednog dječaka! Zamislite svijet u kome je lakše da nabavite Kalašnjikov nego vizu. Zamislite svijet u kom je izgrađen zid kako bi teroriste zadržao u Americi! Porodicama i svima koji su bilii bliski sa žrtvama Teksasa, Kalifornije i Ohaja upućujem molitve i najdublje saučešće! Mnogo mi je žao zbog vašeg gubitka! Niko ne zaslužuje da tako umre! NIKO!”.

Aktuelni predsjednik Amerike otvoreno je podržavao posjedovanje i slobodnu prodaju vatrenog oružja, kao i antiimigracione zakone. Pored javnih ličnosti iz svijeta zabavne industrije, političari iz Demokratske partije ga trenutno oštro napadaju zbog ovih poteza, ističući da je upravo njegova retorika doprinijela da se dogode pomenute tragedije.

Izvor: Noizz.rs

Danas objavljeno

Istraživači rešili zagonetku o biskupovoj mumiji sahranjenoj sa fetusom, rezultati su očaravajući!

Vanja A

Pravi CAT WALK: Ova maca bi mogla da drži časove modelinga

Vanja A

Dogodilo se na današnji datum, 21. april

Vanja A

Ostavite komentar