14. Oktobra 2022.

Rijad objavio da su SAD tražile odlaganje smanjenja proizvodnje nafte do izbora za Kongres

Big Portal

Smanjenje proizvodnje je objavljeno na sastanku OPEK u Beču 5. oktobra, a odlaganje objave je moglo da doprinese smanjenju rizika od skoka cena gasa uoči novembarskih izbora za Kongres SAD, na sredini prvog mandata američkog predsednika Džozefa Bajdena.

U saopštenju koje je danas objavilo ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije ne pominju se izbori 8. novembra, na kojima Bajden pokušava da sačuva tesnu većinu njegove Demokratske stranke u Kongresu, već se navodi samo da su SAD „sugerisale“ da smanjenje proizvodnje bude odloženo za mesec dana.

Prolongiranje smanjenja proizvodnje nafte u članicama OPEK verovatno bi odložilo rast cena gasa do perioda posle izbora u SAD.

Rastuće cene nafte i više cene benzina ključni su pokretač inflacije u SAD i širom sveta, čime se pogoršavaju globalni ekonomski problemi, u vreme kada je višemesečni ruski rat protiv Ukrajine poremetio snabdevanje hranom u svetu.

Bajden, koji strahuje da bi povećanje cena benzina moglo da utiče na birače, upozorio je da bi mogao da bude preispitan dugogodišnji saveznički odnos SAD sa Saudijskom Arabijom.

Bela kuća je danas uzvratila Rijadu, navodeći da je traženo odlaganje smanjenja proizvodnje bilo povezano sa ekonomskim razlozima i ruskim ratom protiv Ukrajine.

„Predstavili smo Saudijskoj Arabiji analizu kako bismo im pokazali da ne postoji tržišna osnova za smanjenje proizvodnje (nafte) i da bi lako mogli da sačekaju sledeći sastanak OPEK da vide kako se stvari razvijaju“, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Kirbi je naveo i da su druge zemlje članice OPEK rekle Vašingtonu da se takođe ne slažu sa odlukom Saudijske Arabije, „ali da su se osećale prinuđenim da podrže saudijski pravac“.

Odnosi SAD i Saudijske Arabije su opterećeni od ubistva kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija 2018. godine, za koje Vašington veruje da je izvršeno po naređenju saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Više cene energije predstavljaju oružje koje Rusija može da upotrebi protiv Zapada, koji naoružava i podržava Ukrajinu.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare