Ribolovac slučajno pronašao predmet vrijedan oko 27 miliona evra - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Ribolovac slučajno pronašao predmet vrijedan oko 27 miliona evra

Tajlandski ribolovac Naris Savanasang (60), šetao se jedno veče pored obale, kada je ugledao nešto nalik velikog kamenog grumena u vodi.

Prvo je pomislio kako je to odron stijene, ali uz pomoć svog iskustva i znanja, naslutio je da je ipak riječ o ambergrisu.

Ambergris nastaje u unutrašnjosti kitovog organizma, uz pomoć sperme koja se luči u  žučnim kanalima u gastrointestinalnog trakta, kako bi olakšao konzumiranje velikih ili oštrih predmeta.

Kit zatim povraća sluz koja se stvrdnjava i ima neprijatan miris dok pluta površinom okeana – ponekad i nekoliko godina. Nešto kasnije, ovaj grumen nalik kamenu, gubi neprijatan miris i koristi se kao veoma skup sastojak za proizvodnju skupocijenih parfema.

Zbog toga je ribolovac želio da posebno ispita i utvrdi porijeklo svog pronalaska. Želi da bude siguran da je to zaista ambergris, kako bi ga prodao po što boljoj cijeni.

Kako gromada teži 100 kilograma, jedan biznismen se već javio i ponudio čak 27 miliona evra za isti. On će na licu mjesta provjeriti vjerodostojnost ove kamene smjese i u najboljem slučaju, od poštenog pronalazača napraviti milionera.

 (Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Pet najvećih grešaka koje radimo prilikom pranja odjeće

Vanja A

Kraljica modne reciklaže: Letizia u 45 godina staroj kombinaciji svekrve Sofije

Vanja A

Šta bebe sanjaju?

Vanja A

Ostavite komentar