Rezultat optužbi: Endrju Kuomo podnio ostavku! - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rezultat optužbi: Endrju Kuomo podnio ostavku!

Guverner Njujorka Endrju Kuomo koji se posljednjih dana nalazio pod velikim pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiranjvanje, neprimjereno dodirivanje i obraćanje podnio je danas ostavku.

Kuomo se posljednjih dana suočavao s mogućim procesom poziva te krivičnim gonjenjem. Odluka o odstupanju s pozicije će stupiti na snagu za dvije sedmice. Kuomo je istragu protiv sebe u TV obraćanju nazvao politički motiviranom i rekao je da se povlači jer nikada nije želio bilo koga povrijediti nego biti od pomoći.

“Ja sam Njujorčanin, rođen i odgojen. Ja sam borac i moj instinkt je da se borim kroz ovu kontroverzu jer zaista vjerujem da je politički motivisan, vjerujem da je nepravedan i neistinit i vjerujem da demonizira ponašanje to je neodrživo za društvo “, rekao je.

Kuomo je nastavio: “Težak Njujork znači voljeti Njujork, a ja volim Njujork i volim vas. Nikada ne bih želio biti na bilo koji način od pomoći.”

Kuomo je ovime najvjerovatnije spriječio da se protiv njega vodi opoziv na bazi izvještaja koji je podnijela državna tužiteljka u kojem je navela da je 11 žena prijavilo seksualno uznemiravanje, neprimjereno dodirivanje i obraćanje. Nekoliko njih je izašlo u javnost i dodatno pojačalo optužbe protiv njega. Kuomo se tokom obraćanja obratio i svojim kćerima za koje je kazao da mu je bilo teško gledati bol na njihovim licima.

Ovime završava jedna od era u američkoj politici i u Demokratskoj stranci, Kuomo napušta funkciju koju je nekada obavljao i njegov otac. Takođe ovime bi se mogle završiti i njegove političke ambicije unutar Demokratske partije jer ga je većina lidera partije uključujući predsjednika Bajdena, lidere Demokrata u Senatu i Zastupničkom domu u Kongresu te lideri u Skupštini Njujorka napustili i uskratili mu podršku.

Međutim ovo možda nije kraj njegovih problema ukoliko sudovi odluče da ima dovoljno dokaza za njegovo krivično gonjenje u narednim mjesecima.

(Agencije)

Danas objavljeno

Postignut sporazum između Vlade i Sindikata rudara

M.

Slovenija: Preminulo 15 lica, 2.257 zaraženo

M.

Eutanazije nema za nevakcinisane

M.

Ostavite komentar