"Rezolucija 1244, a ne dogovor braće po oružju" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Rezolucija 1244, a ne dogovor braće po oružju”

“Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom “braće po oružju”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin na pitanje Kosovo onlajna kako komentariše najavu hrvatskog ministra odbrane Gordana Grlića Radmana da će “Hrvatska postaviti vojni kamp na Kosovu”, navodi da se o tome odlučuje u skladu sa Rezolucijom 1244.

  • Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom “braće po oružju”.

Ne sumnjam da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što sa Kurtijem može da smisli, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, komentarišući najavu ministra spoljnih poslova Hrvatske da će na Kosovu formirati vojni kamp kao i da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi.

Vulin navodi da kada “ministar države nastale razbijanjem SFRJ, a pre toga Kraljevine Jugoslavije, priča o nepovredivosti granica onda je jasno da se granice ne smeju menjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba”.

“Licemerje sa kojima o nepovredivosti granica govore separatisti može se porediti samo sa onima koji traže da vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac bude svetac zbog otpora ustašama. Ostaje još samo da nam se objasni zašto je moguće menjati granice 1941, 1991, 2008. godine, a posle toga nije, i kako je cepanje Srbije doprinos miru a ujedinjenje Srba pretnja stabilnosti”, izjavio je ministar Vulin.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman najavio da će Hrvatska na tzv. Kosovu formirati vojni kamp, radi, kako je rekao, veće bezbednosti.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da “najave Hrvatske da na Kosovu i Metohiji planira da instalira vojni kamp najotvorenija su pretnja po mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana, ali i Srbima koji su ostali da žive na teritoriji naše južne pokrajine”.

U saopštenju dostavljenom medijima Petković ističe da je “reč je o direktnom kršenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je raspoređivanje vojnika na teritoriji Kosova i Metohije moguće samo u skladu sa ovim dokumentom i ničiji snovi o vojnim okupacijama ne mogu to poništiti”.

Petković je naglasio da očekuje jasnu i nedvosmislenu reakciju zvaničnika Evropske unije i Brisela, “koji mora stati na put ovakvom zveckanju oružjem, koje dolazi od zemlje koja je članica EU”.

(B92)

Danas objavljeno

Makedonija: VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

M.

Srpska lista proglasila pobjedu svih deset opština sa srpskom većinom

M.

Američkoj demokratiji prijeti nepovjerenje građana u političare

M.

Ostavite komentar