Revolucionarni svemirski katapult korak bliže realizaciji - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Revolucionarni svemirski katapult korak bliže realizaciji

Inovativni lansirni sistem osmišljen da katapultira teret u svemir brzinama od 8.000 kilometara na čas dobio je još 71 milion dolara finansiranja. Sistem „SpinLaunch“, koji je Nasa već podržala, do sada je već prikupio više od 150 miliona dolara u svrhu komercijalizacije te tehnologije.

To bi trebalo da bude prvi kinetički sistem za lansiranje tereta u svemir sposoban da pošalje satelite u orbitu na jeftiniji i čistiji način od konvencionalnih raketa.

Hipersonični lansirni metod takođe znači da će sateliti dostizati Zemljinu orbitu u sekundama. Kada dođu do stratosfere, imaće manji pogonski sistem na sebi koji će ih usmeriti i dovesti do njihove konačne pozicije u orbiti.

“SpinLaunch” je već izgradio suborbitalni akcelerator koji je 33 metra visok i sastoji se od čelične vakumske konstrukcije teške hiljadu tona.

Suborbitalni akcelerator uspešno je testiran prošle godine, a dugoročno se planira da postane lansirni satelitski sistem.

Sistem ne zahteva nikakav fundamentalni napredak u razvoju novih materijala i može da se izgradi sa postojećom tehnologijom, naveo je direktor kompanije Džonatan Jani.

„Cilj sistema je da obezbedi jeftin i održiv pristup svemiru“, ističe Jani.

Danas objavljeno

Kim Kardašijan mora platiti vrtoglav iznos kazne zbog reklamiranja

Vanja A

Nekoliko načina kako dobro oprati višekratnu bocu za vodu

Vanja A

Margo Robi učesnica nasilnog incidenta

Vanja A

Ostavite komentar