15. Jula 2021.

Revakcinacija kreće sljedeće sedmice: Na drugu dozu Sputnjika V čeka oko 25.000 građana Srpske

Big Portal

Druga komponenta Sputnjik V vakcine očekuje se u periodu preporučene revakcinacije od 90 dana. Do sada je u Srpskoj 159.320 građana vakcinisano prvom dozom, što iznosi 17,15 odsto odraslog stanovništva. Revakcinisano je 101.050 građana ili 10,87 odsto populacije iznad 18 godina, rekli su za Srpskainfo u ovom institutu.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, nedavno je rekao da očekuje da će do kraja ove sedmice u Srpsku stići druga doza vakcine Sputnjik V, a da od naredne sedmice počne revakcinacija.

  • Naredne sedmice očekujemo da će stići i još 200.000 doza vakcine Sinofarm. Sve vakcine biće raspoređene i domovi zdravlja će imati dovoljno doza – rekao je Šeranić.

Podsjetimo, istraživanja Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” potvrdila su da druga doza vakcine Sputnjik V može da bude data i do 90 dana poslije prijema prve.

Epidemiolozi iz Srpske objasnili su da razmak između dvije doze Sputnjika V do 90 dana ne narušava efekat imunizacije, nego čak pojačava i produžava trajanje imunog odgovora na koronu, pa građani ne treba da strahuju da će novim režimom vakcinacije biti na gubitku.

S druge strane, kako kažu, istraživanja pokazuju da se, kraće od 21 dan, ne smije približiti davanje dvije doze, jer bi to narušilo djelotvornost vakcinacije, odnosno druga doza ne bi mogla da ispolji potreban efekat.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare