Retroelektro: Legendarna "Ajkula" dobila pogon na struju - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Retroelektro: Legendarna “Ajkula” dobila pogon na struju

Kultna Citroenova limuzina iz 1971. postala je profesionalno prerađeni DS koji radi samo na električnu energiju.

Kompanija Electrogenic iz Oksforda, koja je orijentisana na konverziju klasika u električne automobile, nedavno je predstavila potpuno električni Citroen DS, popularnu “Ajkulu”.

Foto: Electrogenic

Originalni 2.0-litarski benzinski četvorocilindraš zamenjen je elektromotorom sa oko 120 KS koji generiše obrtni moment od 235 Nm.

Zanimljivo je da, kao i ostali elektrifikovani klasici koje je kompanija preradila, motor snagu i dalje šalje na točkove putem postojećeg manuelnog menjača.

Foto: Electrogenic

Citroen DS dobio je bateriju kapaciteta 48,5 kWh, za koju Electrogenic navodi da obezbeđuje autonomiju u vožnji od oko 225 kilometara sa jednim punjenjem.

Međutim, električni klasik dostupan je i sa većim radijusom kretanja, do 320 kilometara, ali kapacitet ove baterije ostaje nepoznanica.

Foto: Electrogenic

Osim originalnog prenosnog sistema, DS je zadržao i hidro-pneumatsko ogibljenje, iako sa modernim unapređenjima kako bi sistem bio kompatabilan sa električnim pogonom.

Tako je, na primer, mehanička pumpa za upravljanje hidrauličkim oslanjanjem zamenjena modernom električnom.

Foto: Electrogenic

“Kao i kod svih modifikacija koje smo do sada uradili, DS nam je postavio jedinstvene izazove. U ovom slučaju to je bilo prilagođavanje hidro-pneumatskog ogibljenja za rad bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Stara pumpa bila je toliko bučna da je poništavala aspekt tihe vožnje automobila, ali naša nova električna pumpa potpuno je rešila taj problem”, objasnio je Ian Njusted, direktor i suosnivač Electrogenica.

Foto: Electrogenic

Inače, ovaj primerak “Ajkule” ima specifikacije po želji kupca, zato je i cena ostala neodređena.

Uz Citroen DS, neki od prethodnih radova kompanije iz Oksforda uključuju klasične modele Triumph Staga, Morgan 4/4 i Jaguar E-Type.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Testirali smo obnovljenu gamu Renault dostavnih vozila

Vanja A

Vjerovali ili ne, još prodaju nov Peugeot 405 – i nije skup

Zeljka

Poplavljeno preko 200.000 automobila – kupci bi mogli da budu prevareni

Zeljka

Ostavite komentar