Restriktivne mjere na granici Austrije već od 19. decembra - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Restriktivne mjere na granici Austrije već od 19. decembra

Nova ograničenje prilikom ulaska u Austriju nakon boravka u jednoj od takozvanih korona rizičnih zemalja stupiće na snagu od 19. decembra, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mjera, prema kojoj svi koji se vraćaju iz zemalja u kojoj je visok broj zaraženih, odnosno sa dvosedmičnim brojem zaraženih većim od 100 po 100.000 stanovnika, moraju obavezno u desetodnevni karantin, biće na snazi do 10. januara.

Prekid desetodnevnog karantina, prema juče saopštenoj odluci vlade, moguće je tek nakon pet dana uz negativan PCR test.

Ministarstvo ističe da obavezan karantin važi samo za osobu koja se vratila sa puta, ali ne i za ostale članove porodice iako žive u istom domaćinstu.

Ovom mjerom austrijska vlada želi da spriječi građane poreklom sa Zapadnog Balkana i Turske od putovanja u njihove zemlje porijekla za vrijeme božićnih praznika.

To što mjera važi do 10. januara objašnjeno je time što se želi obuhvatiti i pravoslavni Božić 7. januar, koji su mnogi proslavljali sa porodicom u domovini.

Oštre mjere važe za sve, nebitno da li se radi o austrijskim državljanima ili strancima, navodi Ministarstvo.

Od mjere obaveznog karantina, pošto sve susjedne države Austrije važe za korona rizične zemlje, su izuzeti samo prekogranični radnici, kao i osobe koje su zbog posla morale da putuju.

Udruženje industrijalaca Donje Austrije (IVNOe) kritikovalo je austrijsku vladu zbog karantina za putnike, kao “nepotrebnu birokratsku barijeru”.

Predsjednik IVNOe Tomas Salcer zatražio je mogućnost prekida karantina negativnim testom.

“Zašto se uvodi masovno testiranje, ako sa tim brzim testovima ne možemo da obuhvatimo povratnike sa puta”, upitao je on.

Prema njegovim riječima, ova mjera će negativno uticati na stranu stručnu radnu snagu, ali i austrijske eksperte sa poslovima u inostranstvu.

Takođe i Austrijanci koji žive van zemlje neće, kako kaže, moći da provedu Božić sa porodicom.

Danas objavljeno

Svijet ima moćno oružje za kraj pandemije

M.

Dodik poručio da će se Srpska politički odbraniti

M.

Više od 30.000 domova bez struje u Irskoj zbog oluje

M.

Ostavite komentar