Restriktivne mjere dovele do protesta širom Evrope - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Restriktivne mjere dovele do protesta širom Evrope

Rast broja novozaraženih korona virusom, ali i preminulih, doveo je do restriktivnih mjera širom Evrope.

Protiv njih su se građani pobunili te su proteklih dana zabilježeni brojni protesti u mnogim gradovima Evrope.

Samo u Londonu tamošnja policija uhapsila je 155 osoba na protestu protiv mjera karantina i vakcina protiv korona virusa.

Učesnici protesta su uhapšeni zbog različitih krivičnih djela, uključujući i napad na policijskog službenika, posjedovanje droge i kršenje ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja pandemije, prenosi Avaz.

Demonstrantima koji su protestovali protiv restriktivnih mjera pridružile su se grupe koje se protive primanju vakcina protiv vorusa Kovid-19. Mjere karantina u Engelskoj će biti na snazi do 2. decembra, ali će tada biti najavljene nove, selektivnije restrikcije, kao i nacionalni program vakcinacije sljedećeg mjeseca.

Policija je ranije pozvala stanovnike Londona da ne učestvuju u demonstracijama, čije je održavanje zabranjeno zbog zatvaranja cijele zemlje.

Juče su se građani okupili i u Frankfurtu na Odri, na granici Njemačke i Poljske, uz pratnju brojnih pripadnika policije.

Prema podacima policije, u demonstracijama koje je organizirala inicijativa “Querdenken” učestvovalo je oko 1.500 demonstranata koji su, zajedno s istomišljenicima iz Poljske kazali kako se žele angažovati na stavu koji odražava “mir i slobodu”.

Kao i u drugim zemljama Evrope, i Poljska se suočava sa skokom novooboljelih. U srijedu je Poljska zabilježila 674 umrlih od korona virusa za 24 sata, što je najviši broj od početka pandemije.

Sa druge strane Njemačka, koja je do sada zabilježila skoro milion infekcija, produžila je mjere do 20. decembra. Ograničenje kontakata i restrikcije za restorane i hotele najvjerovatnije će važiti do januara.

U jeku zabrane javnih okupljanja, demonstranti nezadovoljni slovenačkim vlastima, juče su izašli na ulice Ljubljane, ali u automobilima. Policija je reagovala i kažnjavala učesnike zbog brojnih saobraćajnih prekršaja i nepoštovanja epidemioloških mjera.

Zbog vladinih mjera, organizatori protesta su pozvali građane da demonstriraju u svojim automobilima i “masovno, glasno i vidljivo iznesu kritike na račun aktuelnih vlasti”.

Demonstranti tvrde da je vlada ponovo dokazala da “koristi epidemiju za diktaturu, represiju i kršenje osnovnih ljudskih prava, kao što je pravo na slobodno izražavanje” i najavljuju da će se protesti u automobilima održavati svakog petka, sve do ukidanja zabrana.

Juče su demonstracije zabilježene i u nekoliko hrvatskih gradova i to u Zagrebu, Osijeku, Splitu…

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar