Restaurirani BMW 530 MLE iz sedamdesetih - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Restaurirani BMW 530 MLE iz sedamdesetih

S obzirom da je bio namenjen južnoafričkom tržištu, mnogi nisu nikad čuli za BMW 530 Motorsport Limited Edition ili kraće MLE. Ovaj retki primerak je bio duhovni prethodnik modelu M5, a sada je u potpunosti restauriran.

Trkački BMW 530 MLE je prozveden u postrojenju u Južnoj Africi, a takmičio se u Modifiet Production Seriji ove zemlje sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Automobil je 1976. godine upisao 15 pobeda u 15 trka u nizu, a pripale su mu i tri šampionske titule u tom periodu.

Što se tiče pravila pomenutog takmičenja, BMW South Africa je morao da proizvede najmanje 100 primeraka verzije modela 530 MLE legalnih za puteve. Radnici su postrojenju su bušili papučice i karoseriju ručno kako bi se smanjila težina. Sedani su imali prozore na ručno otvaranje, a izbačen je i klima uređaj. Ove trkačke automobile je pokretao 3,0 litarski redni šestak koji je isporučivao 197KS i 277 Nm obrtnog momenta. To je bilo dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,3 sekunde, a maksimalna brzina je iznosila 208 km/h.

Primerak s fotografija je BMW South Africa kupio prošle godine, a prethodno je pripadao menadžeru trkačkog tima. Nije bio u dobrom stanju, ali je u potpunosti restauriran.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Lamborghini za četiri godine prodao 16.000 Urusa

V.R.

Mališani će se obradovati: Tesla predstavio električni Cyberquad za djecu

V.R.

Prototip Ferrari Purosanguea „špijuniran“ u Maranelu

V.R.

Ostavite komentar