Restauracija Rembrantove „Noćne straže“ može se pratiti u direktnom prenosu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Restauracija Rembrantove „Noćne straže“ može se pratiti u direktnom prenosu

Amsterdamski muzej, kako je i najavljeno, započeo je najveću restauraciju Rembrantove čuvene slike „Noćna straža“ i poziva zainteresovane da prate direktan prenos ove operacije.

Amsterdamski muzej, kako je i najavljeno, započeo je najveću restauraciju Rembrantove čuvene slike „Noćna straža“ i poziva zainteresovane da prate direktan prenos ove operacije.

Remek-delo, nastalo 1642. godine, postavljeno je u posebno dizajniranu staklenu komoru tako da se i dalje može videti, ali i pratiti rad konzervatora i restauratora. Radovi na restauraciji biće direktno emitovani i onlajn.

Slika Noćna straža smatra se najambicioznijim Rembrantovim radom i pod ovim imenom je poznata od 18. veka mada je njen pravi naziv Kompanija kapetana Fransa Baninka Koka i poručnika Vilem van Rujtenburha se sprema za izlazak. Nju je naručio gradonačelnik i vođa građanske straže u Amsterdamu, Frans Banink Kok, koji je želio grupni portret svoje milicije.

Slika je visoka skoro četiri metra i široka četiri i po, a teška 337 kilograma. Pored toga što je poznata po svojoj veličini, mada je originalna bila još veća, slika je poznata i po veoma dramatičnom osvetljenju i pokretu.

Stručnjaci u amsterdamskom Rejksmuzeumu su zabrinuti da će upravo u pogledu osvetljenja doći do dramatičnih promena kod ovog remek-dela, ukazujući na primer posvetljavanja figure malog psa koja se vidi na slici.

Uprava Muzeja naglašava da je uloženo više miliona evra u istraživanje i projekat restauracije kako bi se što bolje utvrdilo stanje slike.

„Bila je neophoda detaljna studija koja je obuhvatala istraživanje slikarskih tehnika, fotografije visoke rezolucije i naprednu kompjutersku analizu kako bi se napravio što precizniji plan rada. Zahvaljujući ovim metodama, uspeli smo da napravimo veoma detaljnu analizu slike, ne samo oslikane površine, već svakog pojedinačnog sloja, od laka do platna“, naglasili su u Muzeju.

Poslednji put, slika Noćna straža je obnavljana 1975. godine kada ju je isekao jedan posetilac nožem za hleb. Slika je isečena nožem i 1911. godine i isprskana hemikalijama 1990., ali je u oba slučaja došlo samo do manjih oštećenja koja je bilo relativno lako popraviti.

Generalni direktor Rejksmuzeuma, Tako Dibits, kaže da su odlučili da javnost prati projekat pod nazivom „Operacija Noćna straža” jer slika pripada svima nama.

„Više od dva i po miliona ljudi dolazi svake godine da vidi ovu sliku. Ona pripada svima koji žive u Holandiji, ali i u celom svetu. Smatrali smo da javnost ima pravo da vidi šta se sa njom dešava“, naglasio je Dibits na konferenciji za medije, najavljujući početak restauracije.

Danas objavljeno

10 savjeta za buduće i sadašnje vlasnike pasa

Vanja A

U Amsterdamu pronađen slijepi putnik u prostoru za točak aviona, preživio 11-satni let

Vanja A

Kristina Agilera pohvalila Britni Spirs

Vanja A

Ostavite komentar