Republikanci u Senatu nisu uspjeli da "zakoče" opoziv Trampa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Republikanci u Senatu nisu uspjeli da “zakoče” opoziv Trampa

Republikanci u američkom Senatu nisu uspjeli da zaustave proces opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trampa zbog optužbi da je podsticao napad demonstranata na Kapitol hil 6. januara, prenosi Rojters.

Zahtjev republikanskog senatora Rona Pola odbacilo je 55 senatora, među kojima je bilo samo pet republikanca, dok je 45 iz njegove stranke bilo za zaustavljanje procesa.

Pol i drugi republikanci tvrde da je postupak opoziva Trampa neustavan zbog toga što se prošle srijede njemu završio mandat, kao i zbog toga što će suđenje koje je zakazano za 9. februar nadgledati demokratski senator Patrik Lihi umjesto sudije Vrhovnog suda Džona Robertsa.

U akademskim krugovima vodi se debata o tome da li Senat može da osudi Trampa i da ga opozove sa funkcije kada više nije predsjednik.

Mnogi smatraju da “kasni impičment” nije protivan Ustavu SAD i da predsjednici koji se nedolično ponašaju tokom svog poznog mandata ne bi trebalo da budu imuni od procesa utvrđenog Ustavom kojim se ocjenjuje njihova odgovornost.

Danas objavljeno

Veliki broj vjernika ispraća vladiku Atanasija

M.

EU od Amerike traži da odobri izvoz više miliona vakcina

M.

Provaljeno u pravoslavni hram u Šibeniku

M.

Ostavite komentar