Republika Srpska ukida vanredno stanje krajem maja: U najavi ublažavanje mjera u cijelom regionu - BIGportal.ba
Region Republika Srpska / BiH Vijesti

Republika Srpska ukida vanredno stanje krajem maja: U najavi ublažavanje mjera u cijelom regionu

Početkom maja, a najkasnije poslije Đurđevdana, u Srpskoj će biti dozvoljen rad određenim djelatnostima koje ne rade od polovine marta zbog virusa korona. Krajem maja je predviđeno ukidanje vanrednog stanja.

Ovakvo ublažavanje mjera moguće je, međutim, samo pod uslovom da epidemiološka situacija u Republici Srpskoj ostane ista narednih petnaestak dana, poručuje premijer Radovan Višković.

–Nećemo sve mjere odjednom ukinuti, nego postepeno. Prvo slijedi otvaranje butika, prodavnica sportske opreme i slično. Posljednji su tržni centri, frizerski saloni, kafići i restorani i njihovo otvaranje je moguće krajem maja, ako svi zajedno budemo disciplinovani – poručio je Višković, gostujući u nedjelju veče u dnevniku Nova BH.

Po njegovim riječima, Vlada RS će krajem maja da predloži predsedniku Republike ukidanje vanrednog stanja.

–Ne bih volio da u javnost ode pogrešan poruka u smislu da je premijer samo najavio ublažavanje mjera. Dakle, sve što sam rekao zavisi od toga kakva će epidemiološka situacija biti u narednih 15 do 20 dana. Zato apelujem na građane da budu disciplinovani kao što su bili proteklih šest sedmica – zaključio je Višković.

U Sloveniji, u kojoj je prvi slučaj virusa korona potvrđen istog dana kad i u Republici Srpskoj, odnosno BiH, 5. marta, nije bilo policijskog časa, ali je bilo zabranjeno kretanje između opština.

Od juče su počeli sa ublažavanjem mjera, pa je tako dozvoljen rad djelatnostima u kojima je moguć rad bez bliskog kontakta sa potrošačima, poput hemijskih čistionica, kao i radnji na otvorenom prostoru.

Od 4. maja je planirano i otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona, pod određenim uslovima.

U Sloveniji ostaje obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru, dok se rukavice ne preporučuju.

Razmišljaju o sportovima na otvorenom, ako postoje uslovi da gledaoci budu udaljeni bar jedan metar, što uključuje tenis, golf, badminton, ali i biciklizam.

Ubuduće, građani mogu zaboraviti na rukovanje, a odlazak u prirodu biće omogućen svima ako poštuju mjere.

U Srbiji, takođe, razmišljaju o ublažavanju mjera, prvenstveno ograničavanja kretanja, nakon uskršnjih praznika.

–Postoji vrlo jasno razmišljanje onih koji se bave ekonomijom, da što prije treba da dođe do popuštanja, ali stav struke je da to treba da ide postupno – rekao je član stručnog tima Vlade Srbije epidemiolog Predrag Kon, dodajući da prvo treba da se omogući kretanje starijima od 65 godina, za koje zabrana kretanja važi već više od mjesec dana.

Istovremeno, za ublažavanje nekih mjera i olakšavanje života se spremaju i u Hrvatskoj, gdje su juče počeli da ukidaju propusnice za kretanje unutar županija.

Ugostitelji će, najavljuju, dobiti mogućnost da rade kada ispune 11 uslova za rad. Za početak će moći da rade kafići i restorani koji imaju terase i mogu da obezbjede distancu među gostima.

–Kod frizera je malo drugačija situacija, ali će morati biti neke zaštitne mjere i za frizera i za klijenta. Biće potrebna stroga dezinfekcija svega što se koristi. Prvo čekamo da budemo sigurni da imamo povoljnu epidemiološku situaciju. Javni prevoz će sigurno biti pušten uskoro. Ali isto pod mjerama – otkrio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.
Izbjeći drugi udar

Određeno popuštanje mjera koje su na snazi, za maj najavljuju i u Federaciji BiH.

–Hoćemo da uradimo dobru analizu koje će se mjere i kada popustiti i predložiti ih, i da to pratimo, te da i dalje ostanemo u linearnom rastu, da nam se ne bi desilo da u septembru imamo taj takozvani drugi udar. Mislim da ćemo već narednog mjeseca početi s tim procesom. Shvatamo da je i našem stanovništvu previše izolacije, pokušaćemo da nađemo modalitete da ne uđemo u neke rizike, ali da krenemo sa laganim popuštanjem, kao što će i sve zemlje vjerovatno uraditi – rekao je nedavno član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

(Tijana Grujić, Valentina Mišljenović)
Srpskainfo
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

“Republika Srpska ne odustaje od toga da se neposredno bira član Predsjedništva BiH”

M.

U Skupštinu CG stigla inicijativa za smjenu Bečića

M.

Blinken: SAD će dati pisani odgovor Rusiji u vezi sa bezbjednošću

M.

Ostavite komentar