Republika Srpska dobija prvu banku humanog mlijeka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Republika Srpska dobija prvu banku humanog mlijeka

Kampanja za humanitarnu akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se već 11 godinu zaredom organizuje pod pokroviteljstvom predsjednika RS, počela je danas, a prikupljena sredstva ove godine idu za pokretanje prve Banke humanog mlijeka u RS.

Prva Banka humanog mlijeka u RS biće osnovana u okviru Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino, mlijeko.

Inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice”.

Tim povodom danas je održan sastanak Željke Cvijanović, predsjednice RS, i Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice”, na kojem je iskazana obostrano zadovoljstvo jer će RS dobiti prvu Banku humanog mlijeka, koja je od velikog značaja za prijevremeno rođene bebe.

Cvijanovićeva je rekla da će se od prikupljenog novca u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” uspostaviti prva banka humanog mlijeka u RS, ali i u BiH. 

“Moja zahvalnost ide prema Udruženju roditelja prijevremeno rođene djece ‘Mrvice’ koji su inicijatori jedne velike i dobre ideje, ali isto tako i ljudima u UKC RS koji su je prihvatili”, kazala je Cvijanovićeva.

Istakla je da ove godine zbog složene epidemiološke situacije izazvane virusom korona neće biti tradicionalnog okupljanja za akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”, ali će postojati program.

“Ovo je prilika i da se zahvalim djeci širom RS, koja su partneri institucija RS, ali i svih udruženja prijevremeno rođene djece koji su uključeni u akciju”, navela je Cvijanovićeva.

Amela Šukalo Filipović iz Udruženja roditelja prijavremeno rođene djece u RS “Mrvice” kazala je da su zahvalni na podršci institucija inicijativi udruženja.

“Smatramo da je ovo jako bitna aktivnost i za udruženje, a i za našu zemlju, i ovo će ujedno biti prva Banka humanog mlijeka u našem regionu. Banka humanog mlijeka je od velikog značaja za sve prijevremeno rođene bebe jer ono predstavlja i lijek za bebe. Ovom aktivnošću podižemo svijest o prijevremenom rođenju, koje je nažalost sve češća pojava”, navela je Šukalo Filipovićeva.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u RS neće biti moguće održati donatorsko veče kao do sada, već će tim povodom biti organizovan prikladan televizijski program na RTRS-u i ATV-u 27. decembra u večernjem terminu.

“M:tel humanitarni broj 1411 biće aktivan u periodu od 1. do 31. decembra. Pozivom na ovaj humanitarni broj građani će tokom cijelog decembra biti u mogućnosti da podrže akciju sa jednom KM”, saopštili su iz Predsjedništva RS.

Dodali su da je za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke a.d. Banjaluka.

Danas objavljeno

Vlada Srbije ograničila cijene ulja, šećera i brašna

M.

Pretučen osnovac u Banjaluci

M.

Odgovor Moskve Berlinu: Prećutali ste

M.

Ostavite komentar