16. Marta 2021.

Republika Srpska dobija magistralni gasovod

Big Portal

Sporazum su potpisali direktor preduzeća “Gas-Res” Ljubo Glamočić i direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Riječ je o gasovodu “Nova istočna interkonekcija Republike Srpske/BiH i Srbije” na pravcu granica Srbije/BiH – Bijeljina – Banjaluka – Prijedor – Novi Grad.

Đokić je rekao da je ovim sporazumom definisana saradnja koja će se u narednim godinama odvijati između kompanija “Gas-Res” o “Srbijagas”.

– Ove kompanije imaju zadatak da realizuju strateški plan koji je od posebnog i nacionalnog interesa za Republiku Srpsku, a to je izgradnja gasovoda kroz Republiku Srpsku, odnoso gasifikacija Srpske – istakao je Đokić.

On je rekao da će magistralni gasovod ići trasom uz auto-put od Bijeljine do Banjaluke, Prijedora i Novog Grada.

– Ovaj gasovod će u velikoj mjeri doprinijeti bržem ekonomskom razvoju Republike Srpske, poboljšalju standarda i kvaliteta života koji će koristiti gas umjesto drugih energenata. Sa ovim projektom biće otvoreno novo razdoblje života građana i razvoja Srpske – istakao je Đokić.

On je podsjetio da se u realizaciji Strategije razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine, koja je ranije usvojena u parlamentu Republike Srpske, kao jedan segment nalazi gasifikacija Republike Srpske.

Đokić je rekao da su jedini gradovi u Republici Srpskoj koji su gasifikovani ili imaju izgrađenu gasnu infrastrukturu Zvornik i područje dijela grada Istočno Sarajevo, te sekundarna mreža na području grada Bijeljina, a u toku su aktivnosti na izgradnji priključnog gasovoda od Šepka do Bijeljine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare