Renault prodao poslove u Rusiji - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Renault prodao poslove u Rusiji

Renault je u martu odlučio da obustavi proizvodnju vozila u Rusiji, a sada je prodao 100% akcija kompanije Renault Russia gradskim vlastima Moskve. Odlučeno je da 67,69% udela u AvtoVAZ-u bude prodato Centralnom institutu za istraživanje i razvoj automobila i motora u Rusiji (NAMI).

Francuska kompanija navodi da je ovo „teška, ali neophodna odluka“ koja je usledila zbog rata u Ukrajini. Renault navodi da je postupio na odgovoran način prema svojih 45.000 dosadašnjih radnika u Rusiji i zadržava mogućnost da se vrati u ovu zemlju u narednih šest godina.

Sporazum sa Gradom Moskvom i NAMI-jem ne sadrži nikakve preduslove i  već ima sva potrebna odolbrenja. To znači da dogovor odmah stupa na snagu i da Renault više ni formalno ne posluje u Rusiji, gde je pravio rebrendirane Dačijine modele za lokalno tržište pod amblemom Lade.

Sada već bivšu Renaultovu fabriku u Moskvi preuzele su gradske vlasti, a postoje i izveštaji o mogućem obnavljanju marke Moskvitch iz sovjetskih vremena. Ova marka je ugašena 2006. godine, kada je bankrotirala, ali je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao da želi da je ponovo pokrene. Kamaz, veliki ruski proizvođač kamiona, biće tehnološki partner nove firme.

Prema novom planu, Moskvitch će inicjalno početi da sklapa automobile sa SUS motorima, a u budućnosti bi mogao da pređe na električne automobile.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Tesla otpušta 200 radnika zaduženih za razvoj Autopilota

Vanja A

Istraživanje: Kvalitet novih vozila opao na najniži nivo ikada

Vanja A

Hyundai Motor otkriva dizajn potpuno električnog IONIQ 6,

Vanja A

Ostavite komentar