Renault predstavio električni Twingo: U gradskoj vožnji prelazi do 250 km - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Renault predstavio električni Twingo: U gradskoj vožnji prelazi do 250 km

Francuski proizvođač ponudio je kupcima električnu verziju svog malog gradskog automobila.

Renault Twingo spada u klasu vozila čija električna varijanta i te kako ima smisla u praksi, s obzirom da ovakvi automobili najviše pređenih kilometara ostvaruju u urbanim sredinama – gde je zagađenje vazduha zbog izduvnih gasova i najveće.

Tako će se Twingo Z.E. pridružiti sličnim modelima koji već imaju svoje električne verzije, kao što su na primer VW e-up!, Škoda Citigo ili Seat Mii Electric.

Foto: Renault promo

Baziran je na standardnom Twingu, a deli pogonski sistem sa električnim Smartom EQ ForFour.

Elektromotor proizvodi 81 KS (60 kW) i 160 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što automobilu omogućava da od 0 do 50 km/h ubrza za oko 4 s, dok je najveća brzina 135 km/h.

Foto: Renault promo

Zahvaljujući relativno maloj bateriji kapaciteta 22 kWh, koja ima masu od 165 kg, Twingo Z.E. nije previše težak, pa prema WLTP mernom ciklusu u gradu može da pređe i do 250 km, pre nego što bude morao da stane radi dopune baterije.

U kombinovanom režimu vožnje (57% grad, 25% prigradska vožnja, 18% auto-put), takođe prema WLTP standardu, ima autonomiju do 180 km.

Foto: Renault promo

Što se tiče dopune baterije, kada se potpuno isprazni, za punjenje na kućnom punjaču od 2,3 kW potrebno je čak 13 sati i 30 minuta. Uz opcioni Wallbox punjač od 3,7 kW, koji se takođe može instalirati u garaži, vreme punjenja smanjuje se na 8 sati, a Wallbox snage 7,4 kW skraćuje period dopune na 4 sata.

Renault dalje navodi da na punjaču od 11 kW punjenje 0-80% kapaciteta traje 2 sata i 10 minuta, a na onom od 22 kW, svega 63 minuta.

Foto: Renault promo

Renault Twingo Z.E. ima isto prostora u kabini kao i standardna verzija sa SUS motrom, a identičan je i prtljažnik od 240 litara.

Francusko proizvođač održaće premijeru ovog automobila na predstojećem Sajmu u Ženevi, a datum početka prodaje i cena električnog Twinga za sada nisu saopšteni.


Foto: Renault promo
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Danas objavljeno

Šta ako vam kiša poplavi automobil: Pet korisnih savjeta

Zeljka

Kako izgleda najpouzdanija Toyota u vojnoj verziji

Zeljka

Stigao je Opel Astra GSe – sportski plug-in hibrid

Zeljka

Ostavite komentar