Renault možda neće preživjeti krizu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Renault možda neće preživjeti krizu

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire upozorava da je zbog mjera preduzetih u pandemiji francuski proizvođač automobila Renault u ozbiljnim finansijskim teškoćama, a bez državne pomoći možda neće preživjeti.

U razgovoru za Radio Europe 1, ministar Bruno Le Maire naglasio je da će francuska vlada, koja je jedan od najvećih dioničara kompanije u ime države, odobriti pomoć nakon što je Renault obavijesti o svojoj strategiji.

– Stav vlade i države kao dioničara je da Flins ne smije biti zatvoren, naglasio je francuski ministar finansija komentirajući medijske izvještaje da Renault razmatra zatvaranje nekoliko fabrika u Francuskoj, uključujući i najvažnije u Flinsu sjeverno od Pariza.

Francuska država ima 15% udjela u Renaultu, a status najvećeg dioničara kompanije dijeli s japanskim Nissanom.

Vlada trenutno pregovara o zajmu u iznosu od pet milijardi dolara s Renaultovim menadžmentom, koji, prema riječima ministra, neće biti odobren dok kompanija ne predstavi svoju strategiju. To će morati uključivati ​​prelaz na ekološkija vozila, a vlada također očekuje od Renaulta i veću produktivnost i veći udio domaćih vozila, posebno električnih.

Renault je u prvom tromjesečju ove godine ostvario 10,1 milijardu eura prihoda od prodaje, što je pad od 19,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tokom cijele prošle godine rezultati su bili najgori u deceniji. U društvu se problemi pripisuju posljedici nove pandemije koronavirusa, koja većini proizvođača automobila uzrokuje velike glavobolje.

Prodaja novih vozila u EU pala je u aprilu za više od 75 posto, što je najveći pad otkako Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) provodi statistiku. U Francuskoj se prodaja smanjila za 88,8 posto.

Izvor: Bankar

Danas objavljeno

“Odluku o potpunoj elektrifikaciji doneli političari, a ne auto-industrija”

Vanja A

Prvi put u istoriji prodato više električnih automobila nego dizelaša

Vanja A

Džeremi Klarkson odabrao najgore automobile u 2021. godini

Vanja A

Ostavite komentar