27. Aprila 2022.

Renault bi da proda bar četvrtinu svog vlasništva u Nissanu, u igru ulaze Kinezi?

Big Portal

Renault nastavlja sa planovima da svoje poslovanje podeli na električne i automobile sa SUS motorima u pokušaju da sustigne rivale kao što su Tesla i Volkswagen. Francuski proizvođač je u petak saopštio da su sve opcije za razdvajanje poslovanja električnih vozila na stolu.

“Svi planovi biće podložni odobrenju partnera iz alijanse Renault-Nissan”, rekao je šef finansija Tijeri Piton.

Sam Nissan bi možda bio spreman da otkupi deo akcija japanskog proizvođača čiji je vlasnik Renault, kažu izvori koji su želeli da ne budu imenovani jer rasprava nije javna.

Renault bi mogao da traži i druge kupce za svoj udeo od 43 odsto u Nissanu, dodaju, dok se kao mogući kupac nezvanično pominje kineski Geely.

I Renault i Nissan odbili su da zvanično komentarišu ove najave.

Foto: nitpicker/Shutterstock

Nakon objavljivanja ove vesti, akcije kompanije Renault na Pariskoj berzi skočile su u petak za čak 8,3 odsto, dok su akcije Nissana u ponedeljak potonule za pet odsto.

Smanjenjem svog udela u Nissanu, vrednog 7,1 milijardu evra, Renault će se naći u situaciji da “hoda po tankoj žici”, balansirajući između održavanja ovog 23-godišnjeg partnerstva i rizika da se ono raspadne.

Iskrivljena zajednička struktura vlasništva, u kojoj Nissan, sa druge strane, poseduje samo 15 odsto vlasništva kompanije Renault i nema pravo glasa, godinama je bila bolna tačka spora među čelnicima Nissana.

Neki kažu da bi Renault mogao da proda i veći udeo u Nissanu i da zadrži samo 15 odsto vrednosti partnerske kompanije, što bi im donelo 4,65 milijardi evra.

Tihi sukob između dve kompanije dodatno je pogoršao skandal sa bivšim liderom alijanse Renault-Nissan, Karlosom Gonom.

Analitičari procenjuju da bi prodaja mogla da pomogne u finansiranju velikih strukturnih promena u francuskoj kompaniji, koje je generalni direktor Luka de Meo izneo u februaru ove godine, ali i da ublaži dugogodišnje tenzije između dve partnerske kompanije.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare