13. Maja 2020.

Religija i tehnologija – pandemijski spoj: Kako vjera opstaje u 21. vijeku?

Big Portal

Tri velike svetske religije preživele su glad, razne bolesti i ratove. Sada, jevrejski, islamski i hrišćanski sveštenici iz celoga sveta okreću se tehnologiji da bi svojim vernicima pomogli na trnovitom putu u doba koronavirusa.

Jačanje duhovnosti i vere je za vernike u ovako teškim trenucima važnije nego inače, a s obzirom na sve mere za sprečavanje širenja zaraze, na svojoj veri i zajedništvu morali su da rade uglavnom od kuće.

“Na žalost, ne možemo svi da se izgrlimo i izljubimo, ali kada to činimo u isto vreme sa ostatkom porodice, praktično se svodi na isto”, objasnila je suštinu ovakvog okupljanja Ester Grinberg, jevrejka iz Njujorka koja je je za jerversku Pashu komunicirala sa porodicom putem video-poziva.

Osim toga, bili smo svedoci i brojnih masovnih bogosluženja putem video-poziva, pa je tako čak i Vatikan “podlegao” i papina uskršnja službu iz bazilike Svetog Petra bila je prenošena ovim putem.

Možda je ovo bio dobar pokazatelj onoga što mnogi zaboravljaju – religija ne mora nužno da podrazumeva zgrade i masovna okupljanja, mada je to velika praksa. Vernici su vernici, i ma koliko biili udaljeni, najvažnije je ono što nose u sebi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare