12. Maja 2022.

Rekordno visoke cijene polovnjaka: Golf dizelaš poskupio čak 30 odsto

Big Portal

Usporena proizvodnja novih automobila trenutno diže cene polovnjaka. Istovremeno, EU želi da zabrani nove benzince i dizelaše najkasnije do 2035, od kada bi trebalo da se dozvoli prodaja isključivo električnih automobila.

Ono što mnogi zanemaruju je da samo manjina kupaca uopšte želi da poseduje električni automobil, dok proizvođači u isto vreme nude sve manje opcija sa SUS motorima ili ih uopšte više ne nude.

Rezultat je očigledan, barem u ovoj prelaznoj fazi – ponuda polovnih dizelaša i benzinaca smanjivaće se brže od potražnje. To se odražava i na cene polovnih vozila koje su u proseku samo prošle godine porasle za gotovo 25 procenata.

Dok su polovnjaci u Nemačkoj u martu 2021. koštali u proseku 21.793 evra, u istom mesecu 2022. već su bili 26.817 evra. Najveći mesečni rast cena bio je od januara 2022. do februara 2022. (plus 3,2%).

Ekskluzivno za Focus.de, najveći nemački sajt za prodaju polovnjaka, Mobile.de, odabrao je nekoliko modela kod kojih je poskupljenje bilo posebno veliko.

Poređenje je napravljeno između marta 2021. i marta 2022. i pokazuje da se tržište polovnih automobila polako, ali sigurno prazni.

U nastavku možete pogledati primere polovnjaka čije su cene drastično porasle u poslednjih godinu dana:

• VW Polo: skok cene od 38% – s obzirom da mali automobili nisu unosni za proizvođače, a takođe postaju sve skuplji za proizvodnju zbog strogih ograničenja emisije izduvnih gasova, oni polako nestaju iz asortimana mnogih proizvođača. Ovaj nedostatak zaliha i, naravno, trenutno visoke cene goriva znače da je polovni VW Polo odjednom izuzetno privlačan. U martu 2021. ovaj mali automobil se još oglašavao za prosječno 10.105 evra, a trenutno je već na 13.941 evra – dakle punih 38 odsto više.

• VW Golf: dizelaš je u velikoj potražnji – i postaje sve ređi. Za samo nekoliko godina proizvođač iz Volfsburga prodavaće samo električne automobile u Evropi. Kupce polovnjaka naravno to ne raduje, jer je VW Golf TDI trenutno veoma tražena roba, a cene su mu za godinu dana porasle 31 odsto.

• VW Touran i Sharan: na sajtu Mobile.de trenutno je u ponudi 31 odsto manje Tourana nego pre godinu dana, dok je prosečna cena porasla za 24 procenta na 21.653 evra. Veći kombi VW Sharan skuplji je za 25%.

Ovi modeli prikazuju samo deo ukupnog tržišta i odnose se samo na najveću prodajnu platformu Mobile.de. Ali, trend je jasan: asortiman polovnih automobila, posebno popularnih benzinskih i dizel modela, smanjuje se, a cene će, barem za sada, nastaviti da rastu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare