Rekordno niske temperature pogodile energetski sektor SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rekordno niske temperature pogodile energetski sektor SAD

Talas hladnog vremena koji je zahvatio Sjedinjene Države pogodio je energetski sektor Teksasa, najvećeg američkog sjedišta proizvodnje sirove nafte, gdje su u ponedjeljak naftne bušotine i rafinerije obustavile rad, prisilivši distributere na restrikcije u isporukama.

Zbog neuobičajeno hladnog vremena, kompanije za snabdijevanje električnom energijom morale su da uvedu restrikcije u snabdijevanju, ostavivši gotovo tri miliona privatnih i poslovnih korisnika bez struje, prenosi Seebiz.

Američki predsjednik Džo Bajden proglasio je vanredno stanje i omogućio saveznu pomoć toj saveznoj državi, najvećem proizvođaču sirove nafte u SAD-u s proizvodnjom od oko 4,6 miliona barela nafte dnevno, domu nekih od najvećih američkih rafinerija za proizvodnju benzina i dizela.

U Midlandu, središtu naftne industrije Teksasa, zbog rekordnih količina snijega i rekordno niskih temperatura u 32 godine, zatvorene su kancelarije i firme.

Motiva Enterprajzes objavio je da zatvara svoju rafineriju u Port Arturu, najveću u SAD-u. Valero Enerdži Korp i Total SE učinili su to isto, kao i Ekson Mobil, dok je Kitgo Petroleum Korp saopštio da zatvara dio svoje proizvodnje u gradu Korpus Kristi. Talas hladnoće prisilio je i druge proizvođače na ograničenja, te je došlo do kašnjenja s distribucijom širom zemlje.

Očekuje se da će temperature u četvrtak porasti iznad nule.

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar