Rekordan rani odziv na izborima u SAD, redovi na biračkim mestima u Teksasu i Džordžiji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Rekordan rani odziv na izborima u SAD, redovi na biračkim mestima u Teksasu i Džordžiji

Stanovnici Teksasa u utorak su se pridružili milionima Amerikanaca koji glasaju ranije u rekordnom obimu. Ispred biračkih mesta u velikim gradovima mogli su se videti i redovi. Tri nedelje uoči izbora, Amerikanci su lično ili poštom već ubacili više od 10 miliona glasačkih listića širom zemlje.

Prema snimcima sa društvenih mreža, dugi redovi mogli su se videti ispred biračkih mesta u velikim gradovima kao što su Hjuston i Dalas, navodi Rojters.

“Živim ovde 13 godina i nikada nisam čekala u redu da glasam”, napisala je jedna korisnica Tvitera i postavila snimak birača kako čekaju u redu, sat i po pre otvaranja birališta u gradu Perlend, blizu Hjustona.

U Džordžiji, gde je rano glasanje počelo u ponedeljak, pojedini građani su čekali pet sati ili duže da glasaju. U toj državi se osim za predsednika SAD, birači izjašnjavaju i o kandidatima za dva mesta u Senatu.

Na pojedinim lokacijama je bilo kašenjenja zbog problema sa glasačkim mašinama, navele su grupe za biračka prava. Slični problemi doveli su i do velikih kašnjenja tokom primarnih izbora u junu, prenosi Glas Amerike.

Tri nedelje uoči izbora, Amerikanci su lično ili poštom već ubacili više od 10 miliona glasačkih listića širom zemlje, pokazuju podaci koje je prikupio Američki izborni projekat.

Birači u većini američkih država i u prestonici Vašingtonu imaju mogućnost da ranije glasaju na biračkim mestima. U mnogim državama su, zbog pandemije koronavirusa, prošireni i kriterijumi za glasanje poštom.

Oštra borba za Belu kuću i kontrolu nad Kongresom podstakla je mnoge Amerikance da ranije glasaju i tako izbegnu gužve na dan izbora. U istom periodu 2016. godine, oko 1,4 miliona Amerikanaca glasalo je ranije.

Podršku većine birača u Teksasu i Džordžiji obično imaju republikanski kandidati, ali je ove godine izborna trka između predsednika Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena u tim državama tešnja.

Tramp je 2016. godine pobedio u Džordžiji sa šest odsto razlike, a u Teksasu sa devet odsto. Međutim, prema anketama, Bajden i Tramp su ove godine gotovo izjednačeni u Džordžiji, dok predsednik ima manju prednost u Teksasu.

Danas objavljeno

U Srpskoj 852 novozaraženih, preminulih 11

M.

Prvi smrtni slučajevi od omikrona u Crnoj Gori

M.

Angeli stiglo pismo iz Njujorka

M.

Ostavite komentar