10. Februara 2022.

Rekordan broj žena na Igrama u Pekingu

Big Portal

Sledeće činjenice i brojke ocrtavaju neke od mnogih načina na koje ove Igre dokazuju da se situacija popravlja u korist rodnue ravnopravnosti u zimskim sportovima.

Novi sportski program

Peking 2022 može se pohvaliti najvećim ukupnim brojem takmičenja u ženskoj konkurenciji u istoriji Zimskih olimpijskih igara, povećavši se sa 44 u Pjongčangu 2018. na 46, uz dva nova dodatka:

* Ženski monobob (bob)
* Žensko skijanje slobodnim stilom big air (muški big air je takođe dodat u program događaja za Peking 2022).

Četiri nove mešovite discipline takođe su dodate u program, čime se dodatno povećava ukupan broj sportistkinja na Igrama. To su:

* mešoviti aerials timovi (skijanje slobodnim stilom): timovi se sastoje od tri skijaša, sa najmanje po jednim svakog pola
* mešoviti ekipni skijaški skokovi: po dva muškarca i dve žene u svakoj ekipi
* mešoviti timski snoubord cross: po jedan muškarac i jedna žena u svakom timu
* mešovita timska štafeta u brzom klizanju: svaki tim će biti sastavljen od dva muškarca i dve žene.

Foto: Profimedia

To znači da će u 53 odsto događaja u Pekingu 2022. biti zastupljene sportistkinje – što je povećanje sa 47 odsto na Pjongčangu 2018.

Brojni od ovih novih događaja prvi put su se pojavili na Zimskim olimpijskim igrama mladih, pokazujući kako već dugi niz godina teče proces evolucije programa Zimskih olimpijskih igara kako bi uspostavila rodna ravnopravnost.

U međuvremenu, na Zimskim olimpijskim igrama prvi put će biti postignuta potpuna ravnoteža polova u skeletonu, individualnom sankanju, brzom klizanju, skijaškom trčanju, alpskom skijanju, skijanju slobodnim stilom i snoubordu, nakon izmena kvota sportista u tim disciplinama.

Ovo su važni koraci jer MOK, u partnerstvu sa međunarodnim federacijama (IF), ima za cilj da napreduje ka punom rodnom paritetu na sledećim zimskim olimpijskim igrama, Milano Kortina 2026.

Izmene u rasporedu takmičenja

Foto: Profimedia

Raspored takmičenja u Pekingu 2022 temelji se na napretku koji je napravljen u rasporedu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018.

Pre četiri godine, rodna ravnopravnost je postignuta u satima TV izveštavanja sa Olimpijskih igara i medaljama koje su dodeljene poslednje nedelje takmičenja, dajući maksimalnu izloženost sportistkinjama u udarnom terminu vikenda za gledaoce širom sveta.

Za Peking 2022, dva ženska takmičenja su pomerena za poslednju subotu kako bi se povećao broj sati ženskog sporta na televiziji pretposlednjeg dana takmičenja:

Ženski biatlon na 12,5 km masovni start: U Pjongčangu 2018, ovo se odigralo usred užurbane subote sa 18 drugih sportskih sesija. U Pekingu 2022, to će biti poslednje subote među 10 drugih sesija;

Bob za ženski dvosed: U Pjongčangu 2018, ovo je održano sredinom nedelje zajedno sa 16 drugih sesija, uključujući popularni ženski spust u alpskom skijanju.

Ali za Peking 2022, on je na sličan način pomeren za poslednju subotu, jer će sada biti važan prikaz ženskog zimskog sporta.

Ukupno, poslednja subota u Pekingu 2022, 19. februara, sadržaće devet sati ženskih događaja, u poređenju sa pet sati istog dana pre četiri godine.

Vrhunske sportistkinje

Foto: Profimedia

Čitav olimpijski pokret stoji iza nastojanja MOK-a za uspostavljanje rodne ravnopravnosti na Igrama, pri čemu Međunarodne federacije sprovode promene u svojim kvotama sportista i programima događaja, a nacionalni olimpijski komiteti (NOK) teže rodnoj ravnopravnosti među svojim delegacijama.

Na osnovu uvođenja inicijative na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020 – svaki nacionalni olimpijski komitet podstaknut je da izabere dvoje sportista (jednu ženu i jednog muškarca) da zajedno nose zastavu svoje zemlje.

Preko 65 odsto NOC-a iskoristilo je ovu priliku da istakne rodnu ravnopravnost na svetskoj sceni tokom ceremonije otvaranja u Pekingu 2022.

Ova snažna izjava o rodnoj ravnopravnosti podržana je u Pekingu 2022. godine.

Ukupno, postoji 91 nacionalnih olimpijskih komiteta koji učestvuju u Pekingu 2022 sa 2.902 sportista, uključujući 1.315 žena (45 odsto).

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare